Odboráři poradí s problémy v práci

30.09.2016 14:39

S problémy v práci, zaměstnaneckými právy, nejasnostmi v oblasti nového občanského zákoníku a Zákoníku práce, problematikou kolektivního vyjednávání či založení odborové organizace, bezplatně poradí začátkem příštího týdne zástupci OS KOVO, největšího tuzemského odborového svazu, všem zájemcům přímo v ulicích Českých Budějovic a Tábora.

Odboráři poradí s problémy v práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory KOVO

Informační stánky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) budou k dispozici v pondělí 3. října od 11.30 do 18 hodin před Domem kultury Metropol na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích. O den později, tedy v úterý 4. října pak ve stejný čas na náměstí T. G. Masaryka v Táboře.

„Velmi užitečné pro mnoho lidí budou především služby pracovně-právní poradny. Tato problematika je pro veřejnost stále poměrně složitá a nepřehledná, a to zejména s ohledem na novely Zákoníku práce a Nového občanského zákoníku,“ uvedl vedoucí jihočeského Regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO v Českých Budějovicích Rudolf Tkáč.

Svou akcí chtějí kováci také připomenout veřejnosti hlavní poslání a činnost odborů ve firmách a podnicích. Lidé se tak budou moci dozvědět například podrobnosti o možnostech anonymního členství v Odborovém svazu KOVO, které je chrání před možnými represemi ze strany zaměstnavatelů.

„Strach z represí ze strany zaměstnavatelů je nejčastější příčinou obav ze zakládání nových odborových organizací. Ve snaze pomoci zaměstnancům v těchto situacích jsme proto umožnili i anonymní členství ve svých řadách, přičemž i tito členové požívají stejné výhody, vyplývající z členství v OS KOVO, jako ostatní,“ zdůraznil jihočeský zmocněnec OS KOVO Jan Švec.

Připomněl, že jen za rok využily na jihu Čech této možnosti vstupu do odborů bezmála dvě stovky lidí. Nové odborové organizace tak v současné době vznikají hned v několika jihočeských firmách, kde dosud odbory nepůsobily.

„Veřejnost rovněž chceme seznámit například s benefitním programem Odbory plus a dalšími výhodami, které vedle ochrany práv zaměstnanců, dodržování zákoníku práce, pravidel bezpečnosti práce a kolektivního vyjednání o mzdových a sociálních podmínkách zaměstnanců, členství v odborech přináší,“ poznamenal Švec.

Hlavním cílem kolektivního vyjednávání je totiž zvyšování reálné mzdy, to znamená zajištění smluvní garance růstu nominální mzdy, která je vyšší než předpokládané inflace. „To se v naprosté většině firem, kde OS KOVO působí, úspěšně daří a to dlouhodobě, což je jedním z důvodů zmíněného téměř pětitisícového rozdílu v průměrných hrubých mzdách,“ konstatoval Švec.

V loňském roce dosáhla v jihočeských firmách, v nichž působí OS KOVO, průměrná hrubá měsíční mzda 28 852 korun, což bylo o 4 846 korun více, než činil jihočeský průměr. Celorepublikový průměr hrubých měsíčních mezd pak KOVO překonalo o 2 385 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…