Odborníci na semináři hodnotili efektivnost systému prostupného bydlení

27.07.2015 17:46

Odbor pro sociální začleňování Úřadu vlády (Agentura) uspořádal v pondělí 27. července v budově Úřadu vlády ve Vladislavově ulici odborný seminář s názvem "Bydlení s podporou: jak dál?", který se zaměřil na to, jak účinné jsou formy systému prostupného bydlení, které již fungují na různých místech České republiky.

Odborníci na semináři hodnotili efektivnost systému prostupného bydlení
Foto: Agentura pro sociální začleňování
Popisek: Agentura pro sociální začleňování, logo.

Seminář byl určený pro pracovníky veřejné správy, sociální pracovníky i další zájemci o téma sociálního bydlení s cílem přispět k debatě o možném zajištění bydlení pro ty, kteří nemohou dlouhodobě uspět na trhu s byty.

V České republice je za tímto účelem řadou obcí a neziskových organizací využíván systém prostupného bydlení založený na přechodu klientů od méně komfortního bydlení s vysokou mírou podpory až k samostatnému bydlení v soukromí s omezenou podporou. V zahraničí nyní probíhá debata o efektivnosti tohoto systému. Agentura pro sociální začleňování proto nechala vypracovat výzkumné studie, které hodnotí úspěšnost vybraných typů prostupného bydlení v České republice. Studie sledují trajektorie členů jednotlivých domácností a důvody jejich úspěšnosti i neúspěšnosti při snahách o získání běžného bydlení.

Účastníci workshopu se dnes seznámili s výsledky evaluace prostupného bydlení v Česku. Při modelových cvičeních na základě vybraných kazuistik diskutovali o klíčových faktorech, které ovlivňují úspěšnost poskytované podpory v bydlení.

Ukázalo se, že úspěšnost většiny sledovaných systémů prostupného bydlení byla docela nízká. Svou roli v tom hrály například následující faktory: v systémech byly často byty, které velikostí neodpovídaly potřebám rodin. Některé byty byly nedostatečně vybavené, bylo třeba investovat do jejich vybavení. Vliv na úspěch klientů v rámci systému měly někdy i faktory, které klienty sami nemohli ovlivnit (výše vyplácených dávek, pravidelnost jejich doručení, apod.)

Ve druhé části workshopu se účastníci zaměřili na to, jak výsledky výzkumu využít pro zajištění běžného bydlení pro osoby, které současné programy nedokáží efektivně podpořit.

Poznatky a komentáře odborníků, kteří se zúčastnili dnešního semináře (a zítřejšího obdobného semináře pořádaného Agenturou i v Brně), budou zapracovány do výsledné studie, která bude poté zpřístupněna odborníkům i široké veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…