Odborníci varují: Češi nosí k vodě špatnou obuv, hrozí jim fraktury a zhmožděniny

03.07.2014 8:02

Podle odborníků stojí za celou řadou často i smrtelných nehod v letním období sami účastníci a jejich nedbalost. V souvislosti s blížícím se koncem školního roku a startem letních prázdnin proto nabádají ke zvýšené opatrnosti, zejména při pobytu u vody. Mezi nejvýraznější zdravotní rizika v letních měsících totiž podle údajů ÚZIS patří úrazy a úmrtí z důvodu tonutí, nárazu na dno či stěnu při skoku do vody. Často také dochází k frakturám prstů kvůli pohybu v nevhodné obuvi v areálu koupališť.

Odborníci varují: Češi nosí k vodě špatnou obuv, hrozí jim fraktury a zhmožděniny
Foto: tripzone.cz
Popisek: Středozemní moře při západu slunce

Na základě údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR z roku 2012 dochází v letních měsících k nehodám mnohdy z důvodu nepozornosti účastníků, kvůli neznalosti terénu koupání, případně z důvodu podcenění teplotních podmínek. „V létě dochází k hospitalizacím v nemocnicích velmi často z důvodu tonutí, potopení, skoku či pádu do vody s nárazem na hladinu, mělké dno nebo třeba skokanské prkno. V období od června do srpna 2012 jsme takových případů v Česku zaznamenali na 129. Další případy se týkaly například pobytu v přílišném horku,“ objasnil Jan Jann z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

Vedle případů tonutí či úžehu se lékaři na pohotovosti mnohdy potýkají také s nejrůznějšími frakturami končetin, lebky a prstů. Ty obvykle vznikají na základě podklouznutí bosé nohy na kluzkém či nerovném povrchu. Češi totiž podle odborníků stále nevěnují dostatečnou pozornost volbě vhodného obutí. K vodě tak často nenosí boty žádné, případně volí modely se zaměřením na design, bez ohledu na praktické a zdravotní hledisko.

„Nejčastějšími zraněními na tuzemských venkovních koupalištích jsou různorodé zhmožděniny, a to především končetin a hlavy po nárazu. V těšném závěsu se pak objevují zranění z důvodu uklouznutí. Mezi ty se řadí zejména podvrtnutí hlezna či úrazy prstů a jejich následné zlomeniny. Lidé by měli pohybu na koupališti věnovat stejně zvýšenou pozornost jako provozu na silnici. Velice důležité jsou také správně zvolené boty,“ objasňuje MUDr. Jiří Běhounek z České společnosti pro ortopedii a traumatologii. Obuv na koupaliště by měla splňovat hned několik specifických kritérií. „V první řadě by boty k vodě měly mít protiskluzovou podrážku, která zabrání smeknutí nohy po kluzkém povrchu. Materiál boty by měl ideálně využívat uzavřených buněk pryskyřice, obuv je pak velmi lehká a prodyšná. Antimikrobiální materiál navíc snižuje riziko přenosu nežádoucích bakterií. Vhodný je rovněž pevný pásek, který nohu zajistí v těle boty,“ radí Tomáš Jurák ze společnosti COQUI, která dodává na trh certifikovanou letní obuv.

O společnosti Coqui

Společnost Coqui dodává na trh obuv pro ženy, muže i děti, a to pro všechna roční období. Sandály Coqui jsou vyrobeny z kvalitního a velmi odolného materiálu s dlouhou životností. Vysokou kvalitu dokazují splněné zkoušky a osvědčení od firmy ITC. Dámské sandály Coqui Tina a pánské sandály Coqui Kenso a Coqui Kenso Smart získaly osvědčení jako lehká pracovní obuv, a jsou vhodné i do provozů jako restaurace, kadeřnictví, prodejny, zdravotnická zařízení atd. Dětské sandály Coqui Little Frog prošly řadou náročných testů a splňují přísné požadavky na výrobky pro děti do 3 let. Certifikáty dokazují zdravotní nezávadnost materiálu, dobré protiskluzné vlastnosti, a odolnost vůči ohybu a oděru. Sandály Coqui nabízí širokou možnost využití. Jsou vhodné do vody, na zahradu, jako domácí pantofle nebo pracovní obuv. V zimní kolekci najdete originální modely válenek a sněhulí na hory i do města. V nabídce nechybí ani originální dětské a dámské holínky.

O Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR

Ústav je součástí státní statistické služby (na základě kompetenčního zákona) a tuto činnost vykonává podle zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů. Spolupracuje s orgány státní statistické služby, především s Českým statistickým úřadem, zajišťuje vazby mezi NZIS a jednotlivými poskytovateli zdravotních služeb a spolupracuje s provozovateli informačních systémů jiných organizací v resortu i mimo něj.

Česká společnost pro ortopedii a traumatologii

Česká společnost pro ortopedii a traumatologii je odbornou lékařskou společností registrovanou Ministerstvem vnitra. Sdružuje lékaře ortopedy. Sekce a ostatní informace jsou uvedeny na www.csot.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…