Odborový svaz KOVO: Jihočeská tripartita chce oživit zájem o technické obory

11.01.2016 11:51

Oživení zájmu o technické obory, navrácení jejich prestiže a podpora technického školství. To jsou v současné době jedny z hlavních témat, která řeší takzvaná jihočeská tripartita. Společná jednání mezi odbory, zaměstnavateli a krajskou samosprávou, směřují k odvrácení již reálně existující personální krize v kovoprůmyslu.

Odborový svaz KOVO: Jihočeská tripartita chce oživit zájem o technické obory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory KOVO

Řešení této problematiky má již od svého počátku maximální podporu Jihočeského kraje. „V současné době oceňuji v rámci práce tripartity především aktivity a intenzivní pozitivní tlak směřující k podpoře a propagaci technického školství. Pokud totiž chceme dostatek práce pro Jihočechy, musíme vrátit technickým oborům jejich v minulosti ztracenou prestiž,“ konstatoval jihočeský hejtman Jiří Zimola.

S Jihočeskou hospodářskou komorou, Jihočeským krajem a zaměstnavateli, OS KOVO v současnosti spolupracuje na společném projektu, jehož cílem je zatraktivnit studium na technických učilištích a středních školách.

„V kovoprůmyslu je v současné době prakticky ve všech firmách a podnicích bez výjimky zoufalý nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Zručný elektrikář, obráběč, svářeč, a podobně, se dnes na úřadu práce ani neohřeje,“ uvedl zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Švec.

Technické profese chybí podle něho na všech úrovních od absolventů učilišť přes středoškoláky až po vysokoškoláky. „Se získáváním kvalifikované pracovní síly mají firmy stále větší a větší problém. Troufnu si říci, že její nedostatek v některých případech dokonce přímo ohrožuje realizaci zakázek, či jejich kvalitu. To pro některé firmy může v konečném důsledku znamenat až existenční potíže,“ varuje Švec.

Například o obsluhu, seřizovače nebo programátory CN a CNC strojů svádějí podniky boj ne nepodobný veřejné aukci. Bere ten, kdo nabídne víc. Na jihu Čech se tak již dnes u těchto profesí pohybuje hrubá mzda okolo 30 až 40 tisíc korun měsíčně.

Podle zástupců Odborového svazu KOVO zažila tripartita v posledních letech výrazné oživení činnosti. „Díky aktivnímu přístupu pana hejtmana Jiřího Zimoly, kterého zajímají problémy zaměstnanců, se nám daří najít společnou řeč se zaměstnavateli. Výsledkem je i nový projekt podpory technického školství, jehož hlavním nositelem je Jihočeská hospodářská komora,“ zdůraznil Švec.

Odboráři v rámci tripartity prosazují, aby se pozornost zaměřila v tomto smyslu již na žáky posledních ročníků základních škol, kteří si vybírají právě učiliště a střední školy k dalšímu studiu. „Musíme dětem a především jejich rodičům ukázat perspektivu technických oborů i to, že řemeslo není nic podřadného, ale naopak něco mimořádně perspektivního a na trhu práce vyhledávaného. Jedině tak můžeme dnešní negativní trend zvrátit,“ řekl vedoucí jihočeského Regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO v Českých Budějovicích Rudolf Tkáč.

„Vracíme se zpět nejméně o tři desetiletí. Doba ukazuje, že ne vše, co se rušilo jako přežitek minulosti, bylo správné. Tím myslím náboráře podniků již na školách. Spolupráce s učilišti, středními a vysokými školami je v současné době znovu zcela běžnou praxí u firem, které si chtějí do budoucna zajistit kvalitní personální obsazení svých provozů,“ doplnil.

Velmi aktivní jsou ve spolupráci se školami na jihu Čech například Robert Bosch České Budějovice, Kovosvit Sezimovo Ústi, Engel Kaplice, Groz – Beckert České Budějovice, Jihostroj Velešín, Motor České Budějovice a další.


Odborový svaz KOVO působí v současné době v 58 strojírenských podnicích na jihu Čech.

V regionu má více než 4,5 tisíce členů, což představuje přibližně 23 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance.

Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov, Groz-Beckert ČR, Reinfurt, Klima, Dura, Schneider Electric a další.

OS KOVO je v současnosti moderní zaměstnaneckou organizací působící v kovoprůmyslu, která úzce spolupracuje s podobnými profesními sdruženími v celé Evropě. Regionální pracoviště OS KOVO, zastoupená ve všech krajích ČR (jihočeské sídlí ve vlastním objektu českobudějovického Metropolu na Senovážném náměstí), disponují vlastními specialisty pro kolektivní vyjednávání, ekonomiku, bezpečnost práce a pracovní právo.

Za zaměstnance OS KOVO zajišťuje kolektivní vyjednávání (mzdové nárůsty, příplatky nad rámec zákona za práci přesčas, v sobotu a neděli, ve svátek, v odpolední směně, za práci ve ztíženém prostředí, zaměstnanecké benefity – dovolená navíc, závodní stravování, jubilejní odměny, kratší pracovní doba atd.) a dodržování zákoníku práce. Pro své členy OS KOVO zajišťuje navíc bezplatné služby v oblasti právního poradenství (právní pomoc v pracovněprávních sporech, včetně bezplatného zastupování před soudem apod., poskytování konkrétních právních informací a pomoci v oblasti, kterou se zabývá nový Občanský zákoník, v oblasti správního práva, v oblasti trestněprávní a dalších), v oblasti vzdělávání (kurzy a semináře na úrovni jednotlivých regionálních pracovišť) a v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.


Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje více než 100 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Kromě činnosti v této profesní oblasti se aktivně podílí na řešení problémů státní sociální politiky, zaměstnanosti a postavení zaměstnanců, prosazuje principy demokracie a občanské snášenlivosti. OS KOVO je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…