Oddlužení v roce 2019 prošlo změnami. Jak se zbavit všech dluhů a zvládnout insolvenci?

16.12.2019 17:31

Uvažujete o osobním bankrotu? Pokud ano, pak počítejte s tím, že vás budou čekat těžké roky, avšak ten, komu se povede žít pár let jen s nezabavitelným minimem, bude odměněn životem bez dluhů. Jak na oddlužení v roce 2019?

Oddlužení v roce 2019 prošlo změnami. Jak se zbavit všech dluhů a zvládnout insolvenci?
Foto: Shutterstock
Popisek: Peníze

Letos prošla insolvence řadou změn, tou největší je, že dlužník nemusí být schopen splatit alespoň 30 % svých závazků. Důležité je, aby bylo vynaloženo veškeré úsilí ke splacení dluhů. Další novinkou roku 2019 je doba oddlužení, ta byla standardně stanovena na 5 let, nyní ale lze zvolit i tříletou variantu. Ta je určena pro ty, kteří:

    • splatí v průběhu tří let 60 % dluhů,
    • jsou v seniorském věku,
    • jsou v invalidním důchodu druhého nebo třetího stupně.

Zvládnete život bez půjček a s nízkým příjmem?

Ze všeho nejdříve je nutné si ujasnit, zda život bez dluhů a s minimem financí zvládnete. Po dobu několika let si nebudete moci zvolit nebankovní půjčku a ani žádný jiný typ úvěru. Téměř vše, co vyděláte, budete muset odevzdat, zůstane vám jen nezabavitelné minimum. A kolik činí?

    • Je-li dlužník sám, pak je stanoveno na 12 858 Kč.
    • Má-li dlužník k sobě jednu osobu, je částka stanovena na 14 465 Kč.
    • Pokud s dlužníkem žijí tři osoby, musí rodině zbýt 17 679 Kč.

Žádost o oddlužení nemůžete sepsat sami doma na koleni

Žádost o osobní bankrot nemůže podat sám dlužník, proto je nutné se obrátit na pomoc například advokáta, exekutora, insolvenčního správce, notáře nebo některé z akreditovaných organizací. Výhodou neziskovek je, že své služby poskytují zdarma, za vypracování žádosti tak nic nezaplatíte, u advokátů počítejte s poplatkem ve výši až 6 000 Kč, což není zrovna malá částka pro někoho, kdo se potřebuje dostat rychle z dluhů a kdo už odmítá jakékoliv další půjčky.

Po podání žádosti musíte vyčkat na rozhodnutí soudu, které trvá obvykle tři až čtyři měsíce. Pokud soud žádost odmítne, je možné ji vypracovat a podat znovu, pokud ji schválí, pak přichází na řadu věřitelé, kteří mají dva měsíce na to přihlásit se u soudu o své pohledávky.

Co když se vám nepodaří splatit třetinu dluhů?

Jakmile je insolvence schválena, přichází na řadu insovlenční správce, kterého zajímá veškerý majetek dlužníka, všechny výdaje, každý úvěr i závazek. Funkcí správce je přerozdělovat peníze věřitelům a dlužníkovi ponechávat nezabavitelnou částku, za svou práci si bere poplatek ve výši 1 089 Kč.

Pokud je po pěti letech uhrazeno alespoň 30 % dluhů, je velmi pravděpodobné, že soud odpustí i zbylé závazky. U těch, kterým se nepodaří splatit ani třetinu, soud individuálně posuzuje, zda bylo vynaloženo veškeré úsilí k úhradě dluhů. Jestliže se zjistí, že dlužník pracoval nečerno nebo se kvůli splátkám dvakrát nepřetrhl, vrátí se mu všechny pozastavené exekuce, úroky a penále a nadále se bude topit v dluzích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…