Odkaz legií se připomíná i ve Sněmovně

01.02.2016 13:12

Svůj záměr natočit film věnovaný působení českých legií v Rusku představil na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně režisér Petr Nikolaev.

Odkaz legií se připomíná i ve Sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Parlament ČR Poslanecká sněmovna

Osobně by si přál, aby film, nad kterým převzali záštitu předseda a místopředseda Sněmovny Jan Hamáček a Petr Gazdík, přišel do kin na konci roku 2017. J. Hamáček je přesvědčen, že si odkaz legionářů a operace vojsk v zahraničí během první světové války zfilmování zaslouží. Ve stejném duchu se vyjádřil i P.Gazdík, podle něhož doba skýtá řadu hlubokých příběhů bratrství, hrdinství a přátelství, které je potřeba ukazovat.

"Republika by nevznikla bez legionářů," tvrdí Nikolaev. Za pravdu mu dává i současná historická výstava ve sněmovních  kuloárech, která je věnovaná prvnímu československému poválečnému parlamentu působícímu od podzimu 1945 do jara 1946, v němž velká část tehdejších poslanců prošla československými legiemi, a to včetně předsedy tehdejšího Prozatímního Národního shromáždění Josefa Davida. Výstava legionářskou minulost mnoha osobností z tehdejších poslaneckých lavic připomíná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…