Odstraníme překážky bránící rozvoji vysokorychlostního internetu, slibuje ministerstvo průmyslu

10.05.2017 18:45

Vláda schválila plán, který vymezuje okruh existujících překážek, které působí při plánování a výstavbě sítí elektronických komunikací negativně. Ministerstvo průmyslu a obchodu a Český telekomunikační úřad chtějí do konce roku uspořádat se zástupci odborné veřejnosti diskusi a v návaznosti na její výstupy zvýšit efektivitu v budování navazujících vysokorychlostních sítí.

Odstraníme překážky bránící rozvoji vysokorychlostního internetu, slibuje ministerstvo průmyslu
Foto: wikimedia commons CC0, autor Gampe
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

„Plán zahrnuje výsledky kulatého stolu, který MPO uspořádalo nejen za účasti zástupců státní správy, Asociace krajů ČR, Svazu měst a obcí ČR, ale také zástupců asociací zastřešujících operátory sítí elektronických komunikací,“ sdělil k věci ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Rozvoj sítě elektronických komunikací představuje komplexní problematiku a dosud v českém právním řádu naráží na řadu překážek. Některé z nich jsou systémové, a jak ministerstvo uvádí, budou nutně vyžadovat spolupráci jednotlivých resortů. V dané oblasti bylo podle ministerstva identifikováno celkem 15 základních problémů. Pozornost se obrací zejména k oblastem územního plánování, rozhodování stavebních úřadů a ke smluvním vztahům s jednotlivými majiteli pozemků.

K diskusi zástupců ministerstva průmyslu a Českého telekomunikačního úřadu s odbornou veřejností podle Havlíčka dojde do konce letošního roku. Cílem diskuse má být získání informací o existující infrastruktuře a navýšení efektivity budování navazujících gigabitových pevných sítí a sítí 5G (vysokorychlostního internetu).

V oblasti existujících finančních bariér, které ministerstvo identifikovalo a které podle jeho názoru ovlivňují provozování sítí elektronických komunikací, pak byly rozeznány čtyři základní problémy. I na ně přijatá opatření reagují. Jde například o nutnost prověření potřeby novely zákona o správních poplatcích a oblast poplatků za využívání rádiových kmitočtů a za užívání veřejných prostranství. Pozornost ale poutá i oblast odpovědnosti obcí za hospodaření s majetkem v souvislosti s výstavbou sítí elektronických komunikací. 

Komerční zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…