Odvětví sdílených služeb čeká v roce 2015 druhý nejrychlejší růst za čtyři roky

28.11.2014 21:26

Tuzemská centra sdílených služeb očekávají v roce 2015 růst celého odvětví o 15,77 %, co do počtu zaměstnanců sektoru. V současnosti zaměstnávají přibližně 55 tisíc lidí v asi 150 centrech.

Odvětví sdílených služeb čeká v roce 2015 druhý nejrychlejší růst za čtyři roky
Foto: ABSL
Popisek: Association of Business Service Leaders (ABSL)

Bude se jednat o druhý nejrychlejší růst sektoru od let 2011/2012, kdy odvětví narostlo o přibližně 11 %. V letech 2012/2013 přitom sektor rostl o 16, v roce 2014 pak o téměř 12 %. Uvedlo to sdružení ABSL (Association of Business Service Leaders in the Czech Republic) ve zpřesněné prognóze, kterou zahrnulo do dnes publikované výroční sektorové statistiky. Prognóza vychází z dotazování manažerů center sdílených služeb. ABSL přitom podotkla, že jde o organický růst způsobený rozvojem portfolia služeb těchto center.

Ve sdílených službách Brno dotáhlo Prahu

Ze statistiky zveřejněné ABSL rovněž vyplynulo, že z pohledu podílu na celkových investicích v sektoru sdílených služeb má Brno shodnou pozici s Prahou (37 %). Následují větší města v tomto pořadí: Ostrava (12 %), Olomouc (5 %), Pardubice (5 %), Plzeň (2 %) a ostatní s přibližně dvouprocentním podílem.

Největší investice ve sdílených službách jsou z USA

Z pohledu původu investic ve sdílených službách jasně dominují USA s podílem 26 %. Následují Německo a Anglie se shodně 14 %. Tuzemské investice do sdílených služeb představují přibližně 9 %.

„Sdílené služby byli a jsou doménou zahraničních investorů, konkrétně anglosaských zemí. Také proto své služby nejčastěji dodávají v angličtině, a to až ze 49 %. Služby v němčině činí 17 % a třetí místo zaujímá francouzština s přibližně 6 %. I nadále proto z pohledu rozvoje sdílených služeb vidíme 2 priority: Spolupráci s organizacemi jako CzechInvest při podpoře investorů, a také spolupráci s univerzitami a obecně se vzděláváním,“ uvedl Ota Kulhánek, prezident ABSL.

Největší podíl na investicích v sektoru mají finanční a účetní služby (38 %). Jejich podíl se postupně zmenšuje, i když počet zaměstnanců ve finančních a účetních službách kontinuálně narůstá. Jiné činnosti, jako například služby spojené s informačními technologiemi, totiž rostou rychleji. „Dříve byl podíl financí na celém sektoru až 56 %. IT naopak představovalo pouze desetinu sektoru a až postupem času získalo nynějších 18 %,“ dodal Jonathan Appleton, výkonný ředitel ABSL.

Se zaměřením činností souvisí, že 73 % zaměstnanců sektoru má vysokoškolské nebo vyšší vzdělání (např. profesní certifikace ACCA, MBA či jiné). 27 % zaměstnanců nemá vysokoškolské vzdělání, ovšem neustále roste počet těch, kteří během práce v centru sdílených služeb studují vysokou školu.

97% všech center sdílených služeb v České republice dosahuje vysokého stupně vyspělosti, která odráží vysokou kvalitu poskytovaných služeb. To umožňuje nadále v nich zvyšovat podíl služeb s vysokou přidanou hodnotou. Centra sdílených služeb dostávají více a více rozhodovacích pravomocí, pokud jde o řízení strategie, procesů a informací v jejich globálních organizacích. Centra sdílených služeb již nezpracovávají jen data, ale více se zaměřují na jejich analýzu, která potom pomáhá při rozhodování v jiných částech organizace. Počet typů nabízených služeb v českých centrech vzrostla v posledních dvou letech o 50% a nyní zahrnuje funkce jako je například výkaznictví, finanční controlling, řízení cash-flow a daní nebo přímou podporu prodeje služeb a zboží.

O Association of Business Service Leaders

ABSL je platforma podporující dialog a spolupráci v oblasti sdílených služeb. Jsme advokáty sektoru ‘business services’, abychom svým členům a celému sektoru zaručili jeho dlouhodobý rozvoj. Naše vize je vytvořit ze sdílených služeb klíčovou oblast české ekonomiky. Z České republiky chceme vytvořit hlavní destinaci pro investice do sdílených služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…