Oficiální pochodeň olympiády v Soči dorazila do Prahy

06.02.2014 15:03

Do Prahy byla ve středu 5. února 2014 přivezena olympijská pochodeň ze zimních olympijských her v Soči, ve které se olympijský oheň z Atén na své dlouhé pouti poprvé v historii dostal až na severní pól. Jde o jednu ze 14 oficiálních pochodní, které putovaly během olympijské štafety přes celé Rusko i za jeho hranice.

Oficiální pochodeň olympiády v Soči dorazila do Prahy
Foto: Alpine Pro
Popisek: Vlajkonoška národního týmu Šárka Strachová

Dovezl jej tam 19. října loňského roku jaderný ledoborec 50 let vítězství, který je součástí ruské civilní jaderné flotily Rosatomflot.

Olympijskou pochodeň přivezl do Prahy kapitán ledoborce 50 let vítězství Valentin Davydjanc. „Přivézt do Prahy olympijskou pochodeň, která se dostala až na severní pól, je pro mě velká čest. Lze říci, že první rekordy letošní olympiády padly právě díky cestě našeho ledoborce s olympijskou pochodní na severní pól. Poprvé v dějinách arktické námořní plavby byl pokořen severní pól během polární noci, a navíc jsme po cestě s pochodní dosáhli rychlostní rekord – vzdálenost z Murmansku k severnímu pólu, což je bezmála 2 600 kilometrů, jsme urazili za pouhých 91 hodin,“ prohlásil Valentin Davydjanc.

Tloušťka ledu, na němž se uskutečnil slavnostní ceremoniál dobytí severního pólu olympijským ohněm, byla 130 centimetrů. 

V rámci štafety se olympijský oheň dostal ve speciálních kapslích až na dno Bajkalu, největšího jezera na světě. Do vesmíru, na palubu Mezinárodní kosmické stanice, pak putovala olympijská pochodeň.

Olympijská pochodeň Soči 2014 bude vystavena po dobu trvání zimních olympijských her v Soči do neděle 23. února 2014 ve vestibulu Národního technického muzea v Praze na Letné, kde si ji budou moci zájemci prohlédnout každý den kromě pondělí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…