Olomoucký kraj zjišťuje zájem o kotlíkové dotace. Na webových stránkách spustil anketu

31.03.2017 10:12

Anketní formulář, díky kterému chce Olomoucký kraj zjistit, zda budou mít obyvatelé regionu zájem o druhou vlnu dotací na výměnu starého kotle za ekologičtější, je ode dneška k dispozici na webových stránkách kraje.

Olomoucký kraj zjišťuje zájem o kotlíkové dotace. Na webových stránkách spustil anketu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Vyhlášení v pořadí druhého dotačního programu takzvaných kotlíkových dotací předpokládá Olomoucký kraj nejdříve na podzim letošního roku. Peníze do regionu poputují z Operačního programu Životní prostředí 2014 – 2020, a to v návaznosti na výzvu, kterou 16. března 2017 vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí.

„Finanční podpora bude zaměřena na výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech na území celého Olomouckého kraje. Peníze bude možné poskytnout na pořízení tepelného čerpadla, plynového kondenzačního kotle i kotle na pevná paliva. Podporu však už není možné poskytnout na kotel na uhlí a kombinovaný kotel s ručním přikládáním“ uvedl náměstek Šoltys.

Na výměnu starého kotle na pevná paliva rozdělí hejtmanství částku 162,2 milionů korun. Příjemce dotace může dostat na pořízení jednoho kotle/tepelného čerpadla až 120 000 korun. Výše dotace bude záviset na typu nového zdroje vytápění. V případě, že bude výměna kotle realizována v prioritní obci, podpora se navýší o částku 7 500 Kč.

V rámci druhého dotačního programu bude zrušena povinnost provést mikro energetické opatření jako součást výměny zdroje vytápění. Dotace současně nebude poskytována na solární termické soustavy (samostatně ani jako součást výměny kotle na pevná paliva). Nadále bude platit zpětná uznatelnost výdajů, a to na výměny zdrojů vytápění realizovaných po 15. červenci 2015.

Ministerstvo životního prostředí rozdělí krajům v rámci druhé vlny kotlíkových dotací 3,4 miliardy korun. O peníze pro své obyvatele mohou kraje žádat do 28. dubna letošního roku. V Olomouckém kraji by měla být do konce roku 2019 podpořena výměna minimálně 1 793 neekologických kotlů na pevná paliva.

Aktuální zprávy ke kotlíkovým dotacím v regionu jsou průběžně zveřejňovány na webových stránkách Olomouckého kraje na adrese: www.kr-olomoucky.cz/kotlikovedotace.

 Formulář mohou zájemci vyplnit zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…