Olympiáda dětí a mládeže se po patnácti letech vrací do Pardubického kraje. Maskotem je albín klokana

30.03.2017 19:51

Ještě než se v únoru roku 2018 sjedou sportovní hvězdy z celého světa do Jižní Korey na XXIII. zimní olympiádu, podmaní si olympijská nálada Pardubický kraj. V rámci Her VIII. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2018 zde bude na 7 sportovištích v 11 disciplínách bojovat přes 1300 žáků z celé republiky. Pardubický kraj hostí Olympiádu dětí a mládeže ČR (ODM) po 15 letech. Nadcházející Hry už májí i své logo, maskotem je vzácný albín klokana.

Olympiáda dětí a mládeže se po patnácti letech vrací do Pardubického kraje. Maskotem je albín klokana
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Jde o velice unikátní a nejen ve sportovním světě respektovanou událost, kde mohou mladí sportovci poprvé, a mnozí snad ne naposled, zažít atmosféru olympijských her. Přeji si, aby olympijská nálada pohltila celý kraj a mladí sportovci si tak připadali jako na velkých Hrách,“ řekl na úvod hejtman Martin Netolický.

Ačkoliv olympiáda vypukne až přibližně za deset měsíců, přípravy nejen sportovišť jsou v plném proudu. „Pardubický kraj přispívá nejen přímo na pořádání her, ale také formou investic do infrastruktury sportovišť, což v našem kraji činí částku 6,6 milionu korun. Ty jsme investovali například do biatlonového areálu v Letohradě, do areálu na Větrném Vrchu, kde se uskuteční soutěže ve snowboardu a skikrosu či do Bukové hory. Jedná se primárně o zakoupení bezpečnostních prvků nebo úprav areálů, které nejsou pouze pro olympiádu, ale tyto investice v regionu zůstanou i po ukončení her,“ uvedl hejtman a také připomněl, že se Hry do regionu vrací po 15 letech, jelikož historicky první dětská olympiáda se uskutečnila právě v Pardubickém kraji v roce 2003.

Soutěžit se bude na sedmi sportovištích

Hry v Pardubickém kraji bude dohromady trvat šest dní, a to od 28. ledna do 2. února 2018. „Všechny disciplíny se odehrají celkem na sedmi sportovištích, slavností zahájení se uskuteční v pardubické Tipsport areně a zakončení na zimním stadionu v České Třebové. Olympijský dům bude v Evropském školicím centru v Litomyšli,“ přiblížil radní pro sport René Živný. „Pro lyžařské a snowboardové disciplíny počítáme s Bukovou horou a Větrným vrchem. Hned tři soutěže, a sice biatlon, běžecké lyžování a lyžařský orientační běh, bude hostit Letohrad. Hokejové zápasy se odehrají v Chocni a v České Třebové. Rychlobruslení, krasobruslení, šachy a taneční soutěže budou v Litomyšli,“ vyjmenoval radní Živný.

Maskotem je vzácný klokan

Nadcházející olympiáda už má také své logo a jednotnou grafiku, kterou vytvořili studenti Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí. Nedílnou součástí Olympiády dětí a mládeže je i maskot, který bude na sportovištích mladé olympioniky podporovat. Předlohou pro něj je poměrně vzácný albín klokana rudokrkého, tedy spíše klokanice. Ta se narodila v Letohradě a zatím nemá jméno. Dostane ho až v létě při slavnostním křtu za účasti známého herce a režiséra Jiřího Mádla.

Maskot z profilu

ODM patří k nejdůležitějším projektům ČOV

Olympiáda dětí a mládeže České republiky je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. Sportovcům navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Na tu v Pardubickém krají se těší také místopředseda ČOV Filip Šuman. „ODM se vrací do míst, kde se konal prvních ročník v roce 2003. Porovnání obou ročníků ukáže, jak obrovský kus cesty tento sportovní projekt urazil,“ řekl.

Olympiády se odehrávají v dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. Mladí účastníci nejsou ochuzeni o zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály nebo složení olympijské přísahy. O jedinečnosti akce je přesvědčen i Martin Doktor. „Věřím, že díky zážitku z olympijské akce zůstane pro děti sport celoživotní láskou,“ uvedl pardubický rodák a sportovní ředitel Českého olympijského výboru. Sestřih z poslední ODM najdete na YouTube kanálu Českého olympijského týmu. Více se dozvíte také na webových stránkách projektu nebo na Facebooku.

Odrazový můstek ke kariéře

Řada českých sportovců právě na ODM zahájila úspěšnou kariéru. Jsou mezi nimi například snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká (osminásobná medailistka z ODM), tyčkař Jan Kudlička (tři medaile z ODM), krasobruslař Michal Březina, výškařka Michaela Hrubá, plavkyně Barbora Seemanová nebo rychlostní kanoista Martin Fuksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…