Olympijský park, který loni úspěšně spolupořádal Jihočeský kraj, inspiruje pořadatele podobných projektů v Evropě

14.02.2017 20:36

Až za rok odstartují zimní olympijské hry v korejském Pchjongčchangu, je možné, že díky příručce z projektu Sport Parks Inspired by the Olympics, jejich atmosféru budou podobně prožívat děti a sportovní fanoušci nejenom v Česku, ale i v dalších evropských státech. Několik zemí zapojených do tohoto projektu totiž zvažuje pořádání parků podobných těm, které úspěšně proběhly v Česku v roce 2014 na Letné a v roce 2016 v okolí lipenské přehrady v Jihočeském kraji.

Olympijský park, který loni úspěšně spolupořádal Jihočeský kraj, inspiruje pořadatele podobných projektů v Evropě
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Do projektu Sport Parks Inspired by the Olympics, který spolufinancuje Evropská unie z programu Erasmus+, se zapojily národní olympijské výbory z Belgie, Chorvatska, Francie, Finska, Itálie, Nizozemí a Rakouska. Vedle ČOV, který projekt koordinuje, v něm Česko zastupuje i Jihočeský kraj jako spoluorganizátor Olympijského parku Rio–Lipno.

Těší nás, že jsme byli do projektu přizváni, a doufáme, že naše praktické zkušenosti z pořádání velmi úspěšného Olympijského parku RIO-LIPNO pomohou nejenom olympijským výborům v dalších evropských zemích, ale i správním celkům jednotlivých lokalit, jakou je v České republice právě Jihočeský kraj,“ dodává jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Zástupci všech organizací se sešli na začátku února v Praze při prvním jednání, které odstartovalo dvouletou spolupráci, a představili své dosavadní aktivity zaměřené na propagaci sportu a olympijských hodnot, zkušenosti ze spolupráce s místními organizacemi, sportovními institucemi nebo třeba s dobrovolníky. Na základě těchto informací a případových studií vznikne na podzim roku 2018 obecná koncepce a detailní manuál pro olympijské výbory, které budou chtít v budoucnu parky pořádat.

„Zejména národní olympijské výbory se silnou tradicí zimních sportů o tom pro příští únor vážně přemýšlejí. Nicméně ještě je brzy na to říct, kolik zemí, jež se projektu účastní, parky v nějaké podobě zorganizuje. I my zatím stále jednáme o přesném počtu a detailní podobě olympijských parků tady v Česku,“ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Myšlenku jejich rozšíření také výrazně podporuje Mezinárodní olympijský výbor, jehož zástupci se jednání též zúčastnili. „Je pro nás nesmírně důležité, že jdeme stejným směrem jako MOV v rámci Agendy 2020 a udržitelného rozvoje,“ uvedl Roman Kumpošt, místopředseda ČOV pro zahraniční vztahy.

Jihočeský kraj v projektu zastupují Jiří Gruntorád – vedoucí marketingu a cestovního ruchu a Milan Nebesář – vedoucí kanceláře hejtmana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…