Ombudsman již čtyři roky zveřejňuje svá stanoviska

21.03.2019 16:32

Před čtyřmi lety ombudsman spustil elektronickou evidenci, ve které si nejširší veřejnost může vyhledat stanoviska k jednotlivým případům, výzkumné zprávy, zprávy z navštívených zařízení nebo připomínky k zákonům. Zatímco některé soudy navzdory své povinnosti vyplývající z instrukce Ministerstva spravedlnosti dodnes nezveřejňují téměř žádné rozsudky, ombudsman jde příkladem a k dnešnímu dni zpřístupnil 3000 svých zpráv a zjištění.

Ombudsman již čtyři roky zveřejňuje svá stanoviska
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

S otevřeností a obeznámeností se stanovisky ombudsmana roste také míra, v jaké jsou jeho stanoviska citována v judikatuře správních soudů. V roce 2008 bylo slovo „ochránce“ zmíněno pouze v 27 rozhodnutích (a pouze v některých se vztahem k činnosti ombudsmana), v roce 2013 v 65 rozhodnutích a v roce 2018 to bylo již 167 rozhodnutí. I z toho se dá usuzovat, že mezi odbornou veřejností tak roste povědomí o právních stanoviscích ombudsmana.

Systém Evidence stanovisek ochránce (ESO) je určen nejen odborné veřejnosti. Může jej využít kdokoli, kdo třeba řeší problém při jednání s úřady, má blízkého v určitém zařízení (LDN, věznice, apod.) nebo čelí nerovnému zacházení. Prostřednictvím ESO může zjistit, zda obdobný problém ombudsman již řešil, k jakému dospěl stanovisku nebo jaké vydal doporučení. Zjištěné právní argumenty pak lze využít také ve vlastní záležitosti s odkazem na konkrétní stanovisko ombudsmana.

Evidenci stanovisek ochránce naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…