Ombudsmanka: Dojíždíte za prací do jiného státu EU? Zjistěte si, kde žádat o rodičovský příspěvek!

19.08.2015 15:46

Bydlíte a vychováváte děti v České republice, ale jeden z rodičů pracuje v Německu nebo jiném členském státě EU? Pak musíte dávat pozor, ze které země dostanete vyplacený rodičovský příspěvek. Pravidla pro určení státu, který bude rodičovský příspěvek v těchto případech vyplácet, upravuje nařízení EU.

Ombudsmanka: Dojíždíte za prací do jiného státu EU? Zjistěte si, kde žádat o rodičovský příspěvek!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Příkladem je tříčlenná rodina z Ústí nad Labem, ve které se matka bez zaměstnání stará o ročního syna a otec dojíždí za prací do Německa. V takovém případě by o přiznání rodinné dávky mělo přednostně rozhodovat Německo. České úřady pak rozhodnou pouze o případném doplatku k dávce. „Pokud si ale rodič v takové situaci požádá o český rodičovský příspěvek, nemůže český úřad práce žádost zamítnout,“ upozorňuje právnička Andrea Vašíčková z Kanceláře veřejného ochránce práv. Úřad práce totiž musí sám žádost postoupit německé straně a žadateli dát tuto informaci vědět.

V případě, že by zahraniční strana příspěvek z nějakého důvodu nezačala vyplácet, musí peníze rodiči dočasně posílat český úřad. Následně se úřady mezi sebou dohodnou na finančním vyrovnání. Důvodem je ochrana rodiny s dětmi, která by neměla zůstat bez prostředků. „Měli jsme případ, kdy rodina nedostala žádnou rodičovskou podporu déle než rok. Taková situace je pro rodinu s malými dětmi neudržitelná,“ dodává veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. 

Odlišná situace rodiny by nastala ve chvíli, kdy je pečující rodič stále v pracovním poměru, který pouze kvůli narození a výchově dítěte přerušil, a druhý z rodičů pracuje v jiném státě EU. Pak rodinné dávky vyplatí primárně ten stát, ve kterém mají děti bydliště. V popisovaném případě by to byla Česká republika, kde rodina bydlí.

Podobné situace přitom nejsou mezi českými rodinami zdaleka ojedinělé. Zejména lidé z pohraničních oblastí totiž často jezdí za prací do Německa, Polska, Slovenska nebo Rakouska. Přitom není důležité, jak se rodinné dávky v jednotlivých státech nazývají, ale zda slouží ke stejnému účelu – v tomto případě k podpoře rodiče pečujícího o malé dítě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…