Ombudsmanka: Odškodňování za průtahy u soudů se zrychlí

06.11.2015 15:33

Lidé žádající Ministerstvo spravedlnosti o odškodnění za průtahy v soudních řízeních mají naději, že jejich žádost bude vyřízena rychleji, než tomu bylo dosud. Ministerstvo reagovalo na opakovanou kritiku veřejného ochránce práv a aktuálně informovalo zástupce ochránkyně, že personálně posílí odbor odškodňování.

Ombudsmanka: Odškodňování za průtahy u soudů se zrychlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Veřejná ochránkyně práv sice už dříve ocenila, že Ministerstvo spravedlnosti dobrovolně odškodňuje za nesprávný úřední postup, ale současně kritizovala, že řízení někdy trvá nepřiměřeně dlouho a ministerstvo tak nerespektuje některé zásady Desatera dobré praxe v odškodňování ZDE. Paradoxně tak lidé, kteří byli vystaveni průtahům u soudu, kdy měsíce i roky čekali na rozhodnutí ve své věci a celou dobu žili v nejistotě, jak řízení dopadne, čelili následně dalším průtahům i ze strany ministerstva. Ochránkyně proto vítá záměr trvale navýšit počet pracovníků odboru odškodňování jako snahu ministerstva problém řešit. Zvýší se tím důvěra občanů v právo a státní orgány.

Současně ochránkyně upozorňuje, že personální posílení odboru odškodňování by mohlo ministerstvu pomoci zrychlit také vyřizování žádostí obětí trestných činů o peněžitou pomoc. Ministerstvo totiž není schopno v případě žádostí týkajících se „živých“ trestních řízení, dodržet stávající tříměsíční lhůtu pro vyřízení žádosti. Proto navrhuje změnit zákon tak, aby lhůta pro vyplácení peněžité pomoci obětem trestných činů byla prodloužena o tu dobu, kdy není schopno zajistit si (zapůjčit) trestní spis. S tím ochránkyně nesouhlasí, protože smyslem zákona je rychle a účinně pomáhat obětem trestných činů a alespoň finanční pomocí jim ulehčit jejich situaci.

Návrh změny zákona o obětech trestných činů bude projednávat vláda na nejbližším zasedání i s vědomím rozdílných názorů ministra spravedlnosti a ochránkyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…