Ombudsmanka s realitními kancelářemi společně hledají cestu k férovému nájemnímu trhu

26.08.2015 12:03

Nájemní bydlení a zejména kritéria, která jsou či nejsou přípustná pro zjišťování spolehlivosti nájemníků a pro rozlišování mezi nimi, budou ve čtvrtek 27. srpna tématem kulatého stolu ombudsmanky Anny Šabatové a Asociace realitních kanceláří.

Ombudsmanka s realitními kancelářemi společně hledají cestu k férovému nájemnímu trhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

"Majitelé nemovitostí se přirozeně a legitimně snaží najít nájemníka, který bude platit, nebude byt poškozovat a bude se chovat spořádaně. Dosáhnout se toho dá, aniž by byl překračován zákon. Majitel může například požadovat informace o průměrných příjmech zájemce o byt, o počtu s ním žijících osob, stanovit jako podmínku složení jistoty, případně žádat i reference z předchozího bydliště nebo reference dalších osob. Využívat se dají i smlouvy na dobu určitou," konstatuje ombudsmanka Anna Šabatová.

Uvítala proto zájem Asociace realitních kanceláří o diskuzi nad kritérii pro výběr nájemníka. Asociace poslala předem sérii otázek vztahujících se právě k tomu, jakým požadavkům majitelů nemovitostí ještě mohou realitní kanceláře vyhovět, jaká kritéria výběru lze legálně využívat.

Základní postoj veřejné ochránkyně práv k výběru nájemníka je zjednodušeně následovný:

• Vyloučit člověka z veřejné nabídky kvůli jeho rase, etnicitě či pohlaví nelze, ani když si to zadavatel (pronajímatel) přeje. Vyplývá to ze zákona i z rozhodnutí soudu a expertní právní názory to velmi jasně potvrzují.
• Zeptat se na příjmy zájemce o byt, na počet dalších uživatelů bytu, či případné vyžádání referencí je podle názoru ombudsmanky v souladu se zákonem.
• Pronajímatelé mohou žádat složení jistoty (až do výše šestinásobku měsíčního nájmu) či využívat smlouvy na dobu určitou.

"Byla bych velmi ráda, kdyby realitní kanceláře více využívaly možností, jež v mezích zákona mají již nyní, a naopak upustily od nezákonných postupů. Věřím, že společná schůzka v tom pomůže," dodala Anna Šabatová. "Současně věřím, že ve férovějším prostředí by se zvýšila i ochota zájemců o nájemní bydlení přinést informace navíc, aby ukázali, že jsou spolehlivými lidmi s dobrou historií," uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…