Ombudsmanka vyhlásila soutěž dokumentárních filmů na téma rovnost a diskriminace

19.03.2019 14:20

Letos uplyne deset let od chvíle, kdy vstoupil v platnost antidiskriminační zákon. Při této příležitosti se ombudsmanka rozhodla vyhlásit soutěž krátkých dokumentárních filmů na téma rovnost nebo diskriminace. Vítězné snímky se budou promítat na Letní filmové škole v Uherském hradišti. Soutěž je určena mladým lidem ve věku patnáct až devatenáct let.

Ombudsmanka vyhlásila soutěž dokumentárních filmů na téma rovnost a diskriminace
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Nejlepší filmy vybere porota, ve které usedne náměstkyně pro řízení Sekce pro lidská práva Martina Štěpánková, dokumentaristka Apolena Rychlíková, dokumentarista Vít Klusák, youtuberka a bloggerka Petra Voráčková (RestlessChildCZ). Vyhlášeny budou 21. června v sídle ombudsmanky.

„Chceme vědět, jak mladí lidé vnímají svět. Zda jej považují za spravedlivý, jaké konkrétní problémy podle nich způsobuje nerovnost, co je ve společnosti trápí a co jim naopak dělá radost,“ říká k soutěži ombudsmanka Anna Šabatová a dodává: „Mladí lidé se věnují natáčení videí mnohem více, než bývalo zvykem. Chceme jim nabídnout možnost jak tuto dovednost zúročit. Vítězkám a vítězům proto nabízíme dokumentární workshop s Apolenou Rychlíkovou, jeden den na natáčení s Vítem Klusákem a akreditace na Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě.“

Pravidla soutěže:

  • Soutěžit mohou až čtyřčlenné týmy studentek a studentů středních škol, učilišť nebo gymnázií ve věku 15 – 19 let.
  • Filmy zařazené do soutěžní kategorie Rovnost by měly poukázat na pozitivní řešení nerovného zacházení, na férovost a dobrou praxi, na zvyšování rovnosti ve společnosti.
  • Filmy v soutěžní kategorii Diskriminace se naopak mají věnovat společenské kritice v oblasti nerovného zacházení, konkrétním příkladům nespravedlností a negativním zkušenostem.
  • Filmy musí být dlouhé do 10 minut a natočené ve formátu mp4, nejméně v HD rozlišení s poměrem stran 16:9. Zvuková stopa by měla být co nejkvalitnější i vzhledem k tomu, že výherní snímky budou promítány v kinosálech. Ve filmu musí být uvedená jména všech autorek či autorů a název snímku.
  • Hotové video mohou soutěžící přihlásit do 30. dubna 2019.

Soutěž pořádá Kancelář veřejného ochránce práv pod záštitou Informačního centra OSN v Praze a European Network of Equality Bodies. Partnerem soutěže je LFŠ Uherské Hradiště a MFDF Jihlava.

Více informací o soutěži zde.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…