Ombudsmanka zveřejnila zprávu o své činnosti za třetí čtvrtletí

31.10.2016 12:29

Informaci o činnosti za 3. čtvrtletí roku 2016 veřejná ochránkyně práv zaslala Poslanecké sněmovně.

Ombudsmanka zveřejnila zprávu o své činnosti za třetí čtvrtletí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Kromě statistických údajů o činnosti v ní informuje například o některých vybraných případech, kterými se i se svým zástupcem ve třetím čtvrtletí zabývali a ukončili je.

Ve třetím čtvrtletí vyhledalo pomoc veřejné ochránkyně práv zatím nejvíc lidí za celý rok. V celkovém počtu 2193 podnětů se navíc o 10 % zvýšil počet podnětů v působnosti, takže se ochránkyně mnohem častěji mohla problémy lidí zabývat a reálně tak pomohla či poradila více lidem než v předchozích částech roku.

Primát stále drží oblast sociálního zabezpečení (332 podnětů), ale právě v ní došlo od začátku roku také k největšímu poklesu – o 10 %. „Nedá se považovat za trend,“ upozorňuje však veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, s tím, že výkyvy v počtech stížností v průběhu roku jsou běžné a obsah podnětů v sociálním zabezpečení se příliš nemění. I poměr zjištěných nedostatků v podnětech zůstává stejný: „Ve 33 případech z oblasti sociálního zabezpečení jsme zjistili nedostatky a vždy se nám podařilo je odstranit. Lidé, kteří se na nás se svými problémy obrátili, se tak dočkali správně vyměřených důchodů nebo příspěvku na péči.“Podle ochránkyně se na úspěšnosti řešení tohoto typu stížností podílí i dlouhodobá spolupráce s orgány sociálního zabezpečení.

Jestliže o přibližně 50 podnětů z oblasti sociálního zabezpečení přišlo ve 3. čtvrtletí méně, o stejný počet se naopak zvýšil počet podnětů v oblasti staveb a regionálního rozvoje. V letních měsících lidé častěji řeší různé rekonstrukce, přestavby, provádějí terénní úpravy apod., všímají si podobné činnosti ve svém okolí, takže častěji než jindy pak přicházejí do styku se stavebními úřady. Odpovídá tomu i nárůst počtu podnětů týkajících se stavebního řízení (tj. povolování staveb), ale také stížností na stavební úřady v souvislosti s řízením o odstranění stavby. Na druhou stranu ale výrazně klesl počet zjištěných pochybení na straně úřadů. Lidé mnohem častěji potřebovali vysvětlit situaci a poradit v dalším postupu.

K doslova skokovému nárůstu o 50 % oproti prvnímu a druhému čtvrtletí došlo ve skupině podnětů týkajících se policie, vězeňství a armády. Rozdíl mezi začátkem roku a třetím čtvrtletím v počtu stížností je patrný zejména u vězeňské služby (77 podnětů za 1.Q, 104 za 2.Q. a 119 za 3.Q.). Plynule stoupá i počet stížností směřujících vůči policii. Není ale bez zajímavosti, že zatímco počet stížnosti v této oblasti stoupl, počet zjištěných pochybení byl ve třetím čtvrtletí nejnižší za celý rok.

O třetinu vzrostl také počet stížností z oblasti dopravy a spojů, kde se zvýšení týká především stížností na postup silničních správních úřadů, tj. problematiky veřejných cest a jejich přístupnosti. Příčina může být obdobná jako u stavebnictví – lidé v letních měsících častěji pobývají mimo své domovy a řeší přístup k rekreačním objektům apod.

Další statistické údaje o činnosti veřejné ochránkyně práv ve 3. čtvrtletí jsou dostupné zde: http://www.ochrance.cz/fileadmin/user_upload/Statistiky/2016_3_ctvrtleti.pdf

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…