Onkologové se budou v Krumlově zabývat léčbou nádorů kůže a mozku

13.10.2015 15:15

Zhruba čtyři stovky onkologů a lékařů spolupracujících odborností, včetně nejvýznamnějších českých odborníků zaměřených na léčbu nádorových onemocnění, si budou od čtvrtka 15. do soboty 17. října vyměňovat své zkušenosti v Českém Krumlově. Letošní dvaadvacátý ročník Jihočeských onkologických dnů bude zaměřen na téma diagnostiky a léčby nádorů kůže a mozku.

Onkologové se budou v Krumlově zabývat léčbou nádorů kůže a mozku
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

„Problematika nádorových onemocnění kůže i mozku prošla v poslední době stejně jako další diagnózy rychlým vývojem, který přinesl řadu novinek v diagnostice i léčbě. Cílem sympozia je proto vytvořit jejich ucelený obraz a moderní trendy podrobně prodiskutovat na širokém odborném fóru,“ uvedl primář Onkologického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., a vědecký sekretář kongresu MUDr. Václav Janovský.

Jihočeské onkologické dny se po dvaadvaceti letech staly z původně regionální lékařské konference jedním ze dvou nejvýznamnějších odborných sympozií svého druhu v České republice. „Vzhledem k tomu, že onkologie je multidisciplinárním oborem, jsou zde zastoupeni nejen kliničtí onkologové a radioterapeuté, ale i chirurgové, patologové, radiodiagnostici, dermatologové, neurochirurgové a neurologové i další odborníci,“ doplnil prim. MUDr. Janovský.

Příčiny vzniku nádorových onemocnění jsou pravděpodobně multifaktoriální, mimo jiné sem patří dědičné faktory, životní styl, stres, stravovací návyky, kouření, alkohol, faktory prostředí a další. Ačkoli většina lidí spojuje diagnózu zhoubného nádoru s představou nevyhnutelné smrti, je v současné době mnoho nádorů vyléčitelných - leukémie, lymfomy, nádory dělohy, prsu, zárodečných tkání a mnoho dalších. Důležitá je včasná diagnostika. Čím nižší je stadium nádorové choroby, tím větší naděje na trvalé vyléčení. Při pozdním záchytu jsou už možnosti léčby a vyhlídky do budoucna značně omezené.

„Nejdůležitější ze všeho je uvědomění si zodpovědnosti za své zdraví, osvojení si správných a zdravých životních návyků a určitého rozumného jednání v rámci takzvané sekundární prevence. V našem oboru bude vždy platit: Čím dříve, tím lépe. A strach z onkologické diagnózy? Určitě by neměl být důvodem pozdního vyhledání lékaře," dodal primář Janovský.

Onkologické oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., je jediným pracovištěm svého druhu v Jihočeském kraji, se spádovou oblastí zhruba 630 tisíc obyvatel. Úzce spolupracuje s onkologickými odděleními v rámci celého kraje i odbornými pracovišti a klinikami z celé ČR. Zajišťuje veškerou onkologickou léčbu (radioterapii, chemoterapii, hormonální léčbu, bioterapii, imunoterapii, podpůrnou léčbu a paliativní péči) u pacientů se solidními nádory a lymfomy dospělého věku.

Oddělení je zařazeno do sítě komplexních onkologických center (KOC), která jsou garantována Českou onkologickou společností a jsou oprávněna provádět veškerou onkologickou léčbu a léčbu ionizujícím zářením včetně nákladné cytostatické a cílené biologické terapie.

Onkologické oddělení má lůžkovou část s 62 lůžky na dvou stanicích a čtyři lůžka na jednotce intenzivní péče. Součástí oddělení je pět ambulancí: příjmová, dispenzární, konziliární, chemoterapeutická a radioterapeutická a brachyterapeutická.

K ambulantní části patří i stacionář se sedmi lůžky a sedmi aplikačními křesly, sloužícími k aplikaci chemoterapie a biologické léčby. Samostatnou jednotkou v rámci ambulantní části je Centrum klinické onkologie, zpracovávající data pro Národní onkologický registr.

Oddělení je akreditováno pro postgraduální specializační vzdělávání v oborech „ Radiační onkologie“ a „ Klinická onkologie“, poskytuje konsiliární služby všem oddělením Nemocnice České Budějovice a.s. i konsiliární služby v rámci celého Jihočeského kraje v rámci úzké spolupráce se všemi sedmi spádovými okresními onkologickými pracovišti.

Na oddělení probíhá i odborná praxe studentů bakalářského studia oboru radiologický asistent na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 32 tisíc operačních
zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2267 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních sedm let nemocnice investovala do svého rozvoje více než 1,6 miliardy korun.

V loňském roce českobudějovická nemocnice zvítězila v celostátní soutěži Nemocnice 2014 v kategorii finanční zdraví.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…