Open-source Aliance: Řešení open source přinesou mnohamilionové úspory do rozpočtů měst a obcí

27.11.2019 10:11 | Komerční článek

Otevřenost, volnost a svoboda. To jsou tři hlavní atributy open source, tedy programu s otevřeným kódem. Jeho rozšíření ve veřejné správě je jedním z cílů vládního dokumentu Digitální Česko. V okamžiku, kdy si budou moci subjekty působící ve veřejné správě vybrat mezi komerčním uzavřeným a tím otevřeným software, otevře se jim prostor pro výběr levnějších služeb a tím získají nemalé finanční prostředky do svých rozpočtů, zaznělo na úterní tiskové konferenci poslance Roberta Králíčka (ANO) k projektu Digitální Česko.

Open-source Aliance: Řešení open source přinesou mnohamilionové úspory do rozpočtů měst a obcí
Foto: Archiv VÚA - VHA Praha
Popisek: Poslanec ANO Robert Králíček

Vládní dokument, který schválila vláda v říjnu 2018, mimo jiné zmiňuje, že veřejná správa by měla při nákupu nových IT řešení zvážit možnost open source. „V této strategii jsou vytvořeny a schváleny soubory koncepcí, zajišťující předpoklady dlouhodobé prosperity naší republiky. A pokud jde o open source řešení, mělo by se začít efektivně je využívat v oblasti veřejné správy,“ uvedl Robert Králíček, místopředseda podvýboru pro e-Government.

Na plnění této strategie se bude podílet Open-source Aliance (Aliance). Vznikla v dubnu letošního roku a jedním z jejích cílů je vytvářet podmínky k tomu, aby státní subjekty měly možnost využívat open source řešení a nezůstaly tak závislé na proprietárních, neboli komerčních produktech. „Jsme přesvědčeni, že využití open source technologií přinese značné úspory do rozpočtů měst a obcí oproti využívání řešení, kdy je daná instituce závislá pouze na jednom dodavateli tzv. vendor lock-in,“ vysvětlil Pavel Dovhomilja, předseda představenstva Open-source Aliance a dodal: „Chceme vytvořit jednotné úložiště, které bude zdrojem veškerého kódu a know-how pro úřady. To znamená, že si každá organizace či úřad stáhne software podle potřeby z jednoho místa.“

Aliance sdružuje odborníky z oblasti IT, akademické půdy, právnických subjektů a technologických partnerů. „Nejedná se o žádné malé firmy. Někteří jsou špičky ve svých oborech a téma open source mají jako nedílnou součást svých vnitropodnikových strategií,“ řekl Tomáš Knížek, člen dozorčí rady Open-source Aliance. „A právě od nich očekáváme podporu v oblastech, které jsou pro zavádění open-source řešení ve státní správě zásadními. Jde o vznik legislativního rámce, nastavení technologicko-procesních principů a tím nejzásadnějším je bezpečnost otevřených řešení,“ doplnil Knížek.

V současné době Česká republika ve srovnání s některými evropskými státy v realizaci digitalizace pokulhává. Podle zkušeností ze zahraničí funguje open source například v Estonsku, Španělsku, Slovensku, kde chtějí na open source převést minimálně 40 procent systémů.

Spolek Open-source Aliance vznikl s ambicí vytvořit optimální podmínky pro využívání open source produktů v oblasti státní správy i mimo ni. Jeho cílem je umožnit veřejnoprávním institucím fungovat nezávisle na komerčních (proprietárních) řešeních. Posláním Aliance je tak sdružovat lídry z oblasti IT, konzultačních a právnických subjektů, technologických partnerů i akademické půdy. Prostřednictvím těchto subjektů vytvářet podmínky, které díky adopci open source řešení povedou k efektivnímu, bezpečnému a modernímu způsobu nakládání s daty v oblasti veřejné správy. Dalším posláním Aliance je inspirace a adopce existujících řešení v zahraničí, dále soulad s národní strategií pro digitalizaci veřejné správy a odbourání legislativních nebo jiných zákonných překážek, které dnes brání plnému využití open source principů v oblasti veřejné správy. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…