Opravená hradecká Galerie moderního umění se začne zařizovat. Veřejnosti se otevře v červnu 2016

27.01.2016 13:00

Hradecká Galerie moderního umění by se měla veřejnosti otevřít letos v červnu. Po stavební části, která byla zkolaudována loni v listopadu, ji v současné době čeká instalace vnitřního vybavení. Galerie dostane nové depozitáře, nábytek, osvětlení ve výstavních sálech nebo informační a orientační systém.

Opravená hradecká Galerie moderního umění se začne zařizovat. Veřejnosti se otevře v červnu 2016
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Po stavební stránce je galerie hotová. Nechceme ovšem veřejnosti otevírat prázdné výstavní prostory, proto chceme s otevřením počkat na červen, kdy by mělo být nainstalováno vybavení včetně obrazů,“ říká krajský radní Josef Dvořák, který je odpovědný za oblast investic. Před otevřením galerie ještě restaurátoři ošetří původní vestavěný nábytek a další dochované uměleckořemeslné prvky, a také papírové tapety, které byly objeveny v průběhu stavebních prací.

Celková rekonstrukce Galerie moderního umění byla zahájena v červenci 2014. Jejím cílem je obnovit původní vzhled fasády a cenné historické interiéry, vytvořit nové depozitáře pro ukládání uměleckých děl a prostorné výstavní sály. „Vznikne také nový přednáškový sál, výtvarný ateliér pro doprovodné programy, studovna, galerijní prodejna a šatna. Do nových prostor zrekonstruované galerie se nově přestěhuje i Galerie Vladimíra Preclíka, která je v současné době umístěna v prostorách krajského úřadu. Tam bude přístupná do začátku dubna, pak bude přestěhována,“ popisuje jednu z největších loňských krajských investic radní Dvořák.

V listopadu 2015 byly dokončeny stavební práce, na které dostal Královéhradecký kraj dotaci z ROP Severovýchod 53 milionů korun. Náklady na tyto práce včetně krajského podílu byly asi 97 milionů korun včetně DPH. Další finance ze svého rozpočtu vynakládá kraj na vnitřní vybavení galerie a rekonstrukci bytů v rámci budovy. Náklady na kompletní rekonstrukci galerie jak z vnitřku, tak z vnějšku jsou asi 120 milionů korun.

„Po otevření galerie bude pro návštěvníky připravena nová stálá expozice českého moderního umění, kterou doplní termínované výstavy a nabídka doprovodných programů pro děti i dospělé,“ prozradil ředitel Galerie moderního umění Tomáš Rybička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…