Originální certifikaci má dvacítka nových vín

28.08.2016 20:02

VOC Znojmo se rozrostlo o 20 nových vín s označením vín originální certifikace. Rozhodla o tom komise degustátorů na středečním zatřiďování vín, které probíhalo v prostorách Louckého kláštera ve Znojmě. Z 23 přihlášených vín jich 20 obdrží pásku VOC Znojmo. Všechna tato vína mohou premiérově ochutnat návštěvníci Znojemského historického vinobraní na scéně VOC Znojmo u rotundy sv. Kateřiny. Dvě vína prošla finálním rozhodnutím o zařazení do tzv. Královské řady. Tu spolek VOC Znojmo milovníkům vína představí letos na podzim.

Originální certifikaci má dvacítka nových vín
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Pásku VOC Znojmo po středečním zatřiďování ponese 20 nových vín. Nejvíce je vín odrůdy Ryzlink rýnský (7), dále Veltlínské zelené (6), Sauvignon (5) a dvě cuvée. „Vinař obdrží pro svá vína přesně tolik pásků, kolik lahví zatříděného vína VOC Znojmo měl v době odběru vzorků vín k zatřídění,“ připomíná předseda VOC Znojmo František Koudela. „Na identifikační pásce nalezne každý zákazník kód výrobce, číslo šarže, kód rozhodnutí a počet lahví v dané šarži,“ dodává Koudela. Pro spotřebitele je tato kontrolní páska garancí původu a výjimečnosti vín z vybraných viničních tratí znojemské vinařské podoblasti.


Drtivá většina zatřiďovaných vín jsou vždy vína aktuálního ročníku, letos tedy ročníku 2015. Nově zatříděná vína VOC Znojmo budou moci milovníci vína ochutnat na Znojemském historickém vinobraní – v pátek 16. září a v sobotu 17. září na scéně VOC Znojmo u rotundy sv. Kateřiny.

Pro vinaře VOC Znojmo znamenalo středeční zatřiďování ale také jeden velký mezník – finálním rozhodnutím o zařazení do tzv. Královské řady prošla dvě vína odrůdy Ryzlink rýnský  ročníku 2013 – jedno od Vinařství Waldberg Vrbovec a jedno od Znovínu Znojmo. Myšlenka Královské řady vznikla s cílem ukázat potenciál zrání vína na lahvi a o jejich finálním zatřídění rozhodují dvojí komise. Na trh můžou být tato vína uvedená nejdříve 33 měsíců po od data ověření sběru hroznů. „Ryzlinky z Královské řady už patří do tzv. Velkých vín. Opravdu půjde o jedinečná a TOP vína světové kvality. Jejich uvedení na trh a s tím spojenou kampaň chystáme letos na podzim,“ dodává Koudela.

Pro vína, která mají dostat označení VOC, platí striktní pravidla. Ještě přísnější, než jaká definuje zákon.  Označení VOC však cílí v první řadě na spotřebitele, který má díky tomuto označení jistotu, že si kupuje opravdu kvalitní víno, které je typické pro danou oblast. Pro Znojemsko jsou to vína odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, případně jejich cuvéé. Aby ve vínech ještě více vynikl terroir a vína tak byla ještě charakterističtější pro Znojemsko, musela mít zatřiďovaná vína zbytkový cukr maximálně 15 gramů na litr. Právě nižší obsah cukru dává vínu ještě typičtější charakterové vlastnosti. Zatřiďování vín do apelačního systému VOC Znojmo probíhá vždy 2x ročně – v dubnu a srpnu.

ZATŘÍDĚNÁ VÍNA 24. 8. 2016

Ing. Josef Dobrovolný – Vinný sklep

Sauvignon

Ryzlink rýnský

Veltlínské zelené (2 šarže)

 

Vinařství LAHOFER, a.s.

Sauvignon

Ryzlink rýnský (2 šarže)

 

Vinařství rodiny Špalkovy

Ryzlink rýnský

Veltlínské zelené

 

VINAŘSTVÍ WALDBERG VRBOVEC s.r.o.

Ryzlink rýnský

Cuvée Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský  

 

Vinné sklepy Lechovice, spol. s r.o.

Veltlínské zelené

 

VINICE - HNANICE s.r.o.

Sauvignon

Ryzlink rýnský

Veltlínské zelené

Cuvée Terasy

 

VINAŘSTVÍ HANZEL

Sauvignon

Ryzlink rýnský

Veltlínské zelené

 

AMPELOS, ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ ZNOJMO, s.r.o.

Sauvignon

 

ZATŘIĎOVÁNÍ V ČÍSLECH:

 

2009 (duben + srpen)

Přihlášeno 24 vín, vyhovovalo 18 (13 Sg., 2 RR, 2 VZ, 1 cuvée Sg./RR)

2010 (duben + srpen)

Přihlášeno 45 vín, vyhovovalo 27 (6 Sg., 12 RR, 8 VZ, 1 cuvée RR/VZ)

2011 (duben + srpen)

Přihlášeno 36 vín, vyhovovalo 29 (11 Sg., 11 RR, 7 VZ)

2012 (duben + srpen)

Přihlášeno 44 vín, vyhovovalo 34 (16 Sg., 11 RR, 6 VZ, 1 cuvée VZ/RR)

2013 (duben + srpen)

Přihlášeno 51 vín, 38 vyhovovalo (12 Sg., 17 RR, 9 VZ)

2014 (duben + srpen)

Přihlášeno 60 vín, 47 vyhovovalo (18 Sg., 15 RR – z toho 2 KŘ), 11 VZ, 1 cuvée RRxVZ, 2 Ryzlinky rýnské jako Královská řada VOC Znojmo)

2015 (duben + srpen)

Přihlášeno 63 vín, vyhovovalo 46 (15 Sg., 16 RR – z toho 2 KŘ, 12 VZ, 1 cuvée)

2016 (duben + srpen)

Přihlášeno 72 vín, vyhovovalo 61 (22 Sg., 18 RR, 18 VZ, 3 cuvée)


 

11 PODMÍNEK PRO ZAŘAZENÍ VÍN DO VOC ZNOJMO

1

  • vinař musí být členem VOC Znojmo, z. s.

  • povoleny jsou pouze odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a jejich cuveé

  • hrozny musí pocházet z registrovaných vinic

  • hrozny musí mít nejméně 19° NM

  • výnos nesmí překročit 2,5 kg na keř

  • školení vína nesmí probíhat metodou „barikování“

  • vína nesmí být vyrobena metodou dlouhodobého zrání na kvasničných kalech

  • jablečno-mléčná fermentace je povolena

  • zbytkový cukr ve víně je povolen do 15 g/l

  • obsah alkoholu ve víně je omezen na maximálně 13,9 % objemových

  • vína musí výrazně vykazovat typické senzorické vlastnosti znojemské vinařské podoblasti

VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ HODNOCENÍ

Aby vínu bylo komisí, tedy degustátory, uděleno povolení označení VOC Znojmo, musí při určitém počtu členů komise být minimální počet „V“ (vyhovuje) dle níže uvedených hodnot v tabulce. Proti tomuto rozhodnutí není odvolání.


 
   

Počet degustátorů

Počet hlasů

VYHOVUJE

Počet hlasů

NEVYHOVUJE

8

5

3

9

6

3

10

6

4

11

7

4

13

8

5

14

9

5

15

9

6

16

10

6

17

11

6

18

11

7

19

12

7

20

13

7

21

13

8

 

Středeční zatřiďování hodnotilo 11 degustátorů. Aby víno získalo označení VOC Znojmo, muselo 7 z nich označit dané víno za vyhovující.

Rozhodnutí o přiznání VOC Znojmo obdrží Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) a Ministerstvo zemědělství ČR. Dále budou výsledky zveřejněny na www.vocznojmo.cz

VOC Znojmo, založené v roce 2009, je prvním apelačním systémem v České republice a představuje tak revoluční krok, který klade velký důraz na terroir, tedy označování vín podle místa původu. Vína VOC Znojmo sjednocuje mimořádná aromatičnost vín, způsobená střídáním studených nocí a teplých dnů v době zrání hroznů, což má velký vliv právě na tvorbu aromatických látek. Právě díky těmto podmínkám jsou vína z okolí Znojma velmi výrazná a dobře rozpoznatelná.

Značka VOC garantuje chuťově plná a aromatická vína z ověřených oblastí Znojemska. Zkratka VOC znamená „vína originální certifikace“. Do systému VOC Znojmo jsou zařazeny tři pro Znojemsko nejtypičtější odrůdy: Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Do spolku VOC Znojmo patří v současné době devatenáct vinařství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…