Oslavte celosvětový svátek archeologie v Náprstkově muzeu

12.10.2016 9:16

Národní muzeum zve na sobotu 15. října 2016 od 10.00 do 17.00 hodin všechny zájemce o zajímavý svět archeologie do Náprstkova muzea, kde se bude konat v rámci třetího ročníku Mezinárodního dne archeologie bohatý doprovodný program.

Oslavte celosvětový svátek archeologie v Náprstkově muzeu
Foto: Národní muzeum
Popisek: Náprstkovo muzeum

Návštěvníci se na odborných přednáškách dozvědí novinky ze zahraničních výzkumů v Súdánu, Egyptě, Turecku či Uzbekistánu a nejen pro děti budou po celý den připraveny zábavné výtvarné dílny zaměřené na dobu starověkého Egypta. Archeology Národního muzea návštěvníci potkají i na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Celetné ulici, kde se na chvíli přenesou do pravěku, poznají pravěkou kuchyni, kouzlo pravěkých oděvů a prohlédnou si originály i repliky archeologických nálezů.

Mezinárodní den archeologie a Národní muzeum

V Náprstkově muzeu budou prostřednictvím přednášek představeny např. nejnovější archeologické výzkumy v súdánském Wad Ben Naga, v Uzbekistánu, nebo také výzkumy v egyptské Západní poušti.

Na nádvoří Náprstkova muzea budou moci návštěvníci zhlédnout také fotografickou výstavu Současný život na Nové Guineji, jež představuje současnou Papuu-Novou Guineu a její obyvatele.

Bohatý program bude připraven také pro dětské návštěvníky. Zájemci o starověký Egypt navštíví písařskou školu a naučí se psát hieroglyfy, poznají tajemství mumifikace nebo se naučí hrát některou ze staroegyptských her.

Archeologové Národního muzea se rovněž podílejí na programu, který proběhne na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Celetné ulici od 10.00 do 16.00 hodin. Zde se návštěvníci na chvíli přenesou do pravěku, poznají pravěkou kuchyni, pravěké odívání a textilní techniky a budou si moci prohlédnout originály i repliky nejrůznějších archeologických nálezů.

Program Mezinárodního dne archeologie v Náprstkově muzeu (10.00 – 17.00 hodin)

Workshopy zaměřené na starověký Egypt

Workshopy připravené Náprstkovým muzeem a Českým egyptologickým ústavem FF UK věnované kultuře faraonského Egypta budou probíhat po celý den.

·         Staroegyptská mumifikace
·         Staroegyptské hry
·         Staroegyptské hieroglyfy

Přednáškový cyklus

10.00   Jiří Janák (Český egyptologický ústav FF UK): Podoby staroegyptských bohů a démonů
10.45   Jana Mynářová (Český egyptologický ústav FF UK): Jak se Egypťané učili klínové písmo
11.30   Jiří Musil (Ústav pro klasickou archeologii FF UK): Osídlení a distribuce vody v egyptské Západní poušti v Římské době
13.00   Peter Pavúk (Ústav pro klasickou archeologii FF UK): Západní sousedi Chetitů
13.45   Ladislav Stančo (Ústav pro klasickou archeologii FF UK): Stepí a horami: novinky o českých archeologických výzkumech v Uzbekistánu
14.30   Vlastimil Vrtal (Náprstkovo muzeum): Palác královny Amanišacheto ve Wad Ben Naga
15.15   Gabriela Jungová a Pavel Onderka (Náprstkovo muzeum): Tajemství egyptských mumií a jejich rakví

Vstupné na doprovodné programy je zdarma.

Další informace naleznete na www.nm.cz.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…