Osobní bankrot po novele? Výhradně elektronicky a dlužník si již sám nepožádá

15.03.2016 14:40

Co vše přichystala novela insolvenčního zákona pro dlužníky, kteří chtějí do oddlužení? Vedle striktního omezení osob, které mohou s oddlužením dlužníkovi pomoci, a direktivního stanovení odměny za pomoc při oddlužení novela zavádí i povinné podání návrhu na povolení oddlužení elektronicky.

Osobní bankrot po novele? Výhradně elektronicky a dlužník si již sám nepožádá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Málokdo si všiml, že novela zavádí absolutní povinnost podat návrh na povolení oddlužení jen a pouze v elektronické podobě,“ sděluje JUDr. David Vozák, předseda Asociace pro oddlužení.

„Všechny subjekty, které budou oprávněny dlužníkovi s oddlužením pomoci, musí návrh na oddlužení podat za dlužníka výhradně elektronickou formou. Pokud tak neučiní, soud návrh bez dalšího odmítne,“ rozvádí Vozák. „Včetně případných doplnění či pozměnění. Je přitom otázkou, jak se s tímto dané subjekty vypořádají.“

Právní úprava chce zavést uvedenou povinnost pro všechny subjekty bez rozdílu.

V roce 2015 bylo podáno více než 25 000 návrhů na povolení oddlužení. Reálně hrozí, že povinnou elektronizací podání se dostupnost oddlužení pro obyčejné lidi opět výrazně sníží. Není totiž zaručené, že osoby, které mohou za dlužníka návrh podat, budou tuto agendu schopny či ochotny realizovat.

„V praxi je totiž zcela běžné, že návrh na povolení oddlužení obsahuje 50 a více stránek písemností. Žádnou výjimkou nejsou ani 100 stránková podání,“ uvádí poznatky z praxe Vozák, který provozuje i web insolvence.cz a oddlužením se zabývá již 8. rokem.

Chcete si návrh podat sám? Nemůžete!

„Další opomíjenou novinkou je skutečnost, že dlužník si již sám o oddlužení nemůže požádat, pokud tedy není právník či ekonom s magisterským titulem nebo nemá zkoušku insolvenčního správce,“ upozorňuje dále Vozák.

„Obyčejný člověk tedy bude muset s oddlužením vždy požádat o pomoc advokáta, notáře, insolvenčního správce nebo akreditovanou osobu, a tyto osoby za něj budou podávat návrh jen elektronicky.“

Již dříve jsme upozorňovali, že novela počítá s tím, že s oddlužením budou moci dlužníkovi pomáhat za úplatu jen advokáti, notáři a insolvenční správci (4 000 Kč nebo 6 000 Kč u manželů bez DPH), výhradně bezúplatně pak ještě akreditované osoby – neziskové organizace.

Dlužník? Opravdu bude pro advokáty zajímavý?

Zcela reálným výsledkem pak může být situace, že dlužníkovi nebudou ochotni pomoci ani advokáti, které k tomu nebude motivovat direktivní výše odměny, ani akreditované osoby – neziskové organizace, které nebudou schopny administrativně nápor dlužníků zvládat.

Vozák z Asociace pro oddlužení ale upozorňuje i na další fakt. „Právně spornou záležitostí je i zákonný zákaz pro dlužníky připravit si návrh na povolení oddlužení sám pro sebe. Je přitom zcela zjevné, že právníků, ekonomů či insolvenčních správců mezi dlužníky mnoho nebude.“

Podle jeho slov se tak osobní bankrot postaví na úroveň srovnatelnou například s dovoláním k Nejvyššímu soudu, které si žadatel taktéž nemůže připravit sám, musí využít právní pomoci advokáta či notáře, nemá-li právnické vzdělání.

Obyčejný člověk bude na novele insolvenčního zákona bit

Výsledkem výše uvedených novinek je další ztížení dostupnosti oddlužení pro obyčejné dlužníky. A zvýšení administrativní zátěže pro osoby, které oddlužení dlužníkovi budou připravovat. A jak se navrhované změny projeví v praxi?

„Dlužník si o oddlužení sám nepožádá. Osoby, které mu s tím nyní ve více než dvou třetinách všech případů pomáhají, budou mít tuto činnost zakázanou. Ostatní oprávněné osoby budou muset přistoupit na nové elektronické postupy, které v našich podmínkách většinou několik měsíců nefungují. Advokáti, notáři a insolvenční správci budou mít nastavenu odměnu neodpovídající náročnosti práce pro dlužníka. Obrázek ať si udělá každý sám,“ uzavírá Vozák.

Je zjevné, že novelizace pravidel osobního bankrotu bude mít tvrdý dopad hlavně na ty, kteří jej nejvíce potřebují. Na samotné dlužníky.

Další nedostatky, které novela insolvenčního zákona přinese, najdete zde

Asociace pro oddlužení - logo

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.