Ostrava a Moravskoslezský kraj lákají investory na veletrhu MIPIM

12.03.2015 21:28

Dnešním dnem vrcholí veletrh MIPIM, největší evropská přehlídka nemovitostí a investičních příležitostí, jejíž 26. ročník probíhá ve Festivalovém paláci francouzského Cannes od úterý 10. března. V konkurenci desítek evropských metropolí a regionů o pozornost zahraničních investorů usiluje také Ostrava ve společné expozici s Moravskoslezským krajem, městem Havířov a partnery z řad komerčních společností aktivních na ostravském realitním a investičním trhu. Recepce na stánku pro obchodní partnery a potenciální investory se na ostravském stánku uskutečnila ve středu 11. března.

Ostrava a Moravskoslezský kraj lákají investory na veletrhu MIPIM
Foto: crestcom.cz
Popisek: Festivalový palác v Cannes, dějiště veletrhu MIPIM.

Investoři se v expozici mohou seznámit s širokým potenciálem města a kraje pro různorodé investiční záměry. V centru pozornosti je zejména průmyslová zóna Ostrava-Mošnov. Primátor města Ostravy Tomáš Macura k tomu uvádí: „Strmý růst segmentu průmyslových nemovitostí vyvolává na MIPIMu zájem potenciálních investorů především z oblasti logistiky. Právě průmyslovou zónu Ostrava – Mošnov považují za velmi atraktivní, protože ideálně kombinuje těsnou blízkost mezinárodního letiště a dálnice s napojením na nákladní i osobní železniční dopravu.“ Již podepsaná investiční smlouva s firmou Hyundai Mobis a její odhadovaná investice v zóně Ostrava-Mošnov v celkové hodnotě okolo 4 mld. Kč může navíc stimulovat zájem dalších renomovaných společností (příkladem z poslední doby je plánovaný vstup Mölnlycke Health Care ProcedurePak do rozvojové zóny Dukla v Havířově, která byla také na veletrhu také prezentována). Vedle toho Ostrava představila na MIPIMu i novinky v projektu Vědecko-technologického parku včetně Centra excelence IT4Innovations (IT4I) a tři brownfieldy (Karolina, Dolní oblast Vítkovice, rozvojové území Ostrava-Hrušov). Nabídku investičních příležitostí doplnil Moravskoslezský kraj nabídkou průmyslových zón (Barbora, Krnov – Červený dvůr II. etapa) a rozvojových lokalit ve Frýdku-Místku.

Svou širokou nabídkou pro investory Ostrava a Moravskoslezský kraj na MIPIMu reagují na aktuální trend: podle lednového průzkumu totiž odborníci z české Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) očekávají díky oživení domácí ekonomiky rostoucí zájem investorů o tuzemský realitní trh. Podle nich lze očekávat především zájem investorů z Ruska a Asie. Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák k tomu dodává: „Naším cílem je přilákat do regionu asijské investory, na což se zaměřila i naše nedávná podnikatelská mise do Číny. Máme pro ně připraveny atraktivní investiční příležitosti: například v regionu největší průmyslovou zónu Barbora, jejíž realizaci plánujeme na příští rok. Zóna se hodí především pro společnosti podnikající v oblasti automobilového průmyslu, logistiky a lehké strojírenské výroby. Řada  investorů z Asie (Hyundai, SungWoo Hitech…) již nyní v Moravskoslezském kraji úspěšně působí.“

Ostrava a Moravskoslezský kraj ukazují kontinuitu a koncepčnost své práce s investory nejen na mezinárodním fóru, jakým je MIPIM (v Cannes Ostrava měla vlastní expozici již poosmnácté v řadě za sebou). Na 3. června plánuje kraj ve spolupráci s městem, Agenturou pro regionální rozvoj, CzechInvestem a komerčními partnery (např. CTP, Asental Group) uspořádat v Ostravě celodenní investiční konferenci GET MORE, jejímž tématem budou investiční příležitosti v regionu. Její součástí bude také miniveletrh, společenské setkání a exkurze do příslušných rozvojových zón podle individuálních požadavků jednotlivých zájemců.

Podle realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield vzrostl objem investic do komerčních nemovitostí ve střední Evropě v roce 2014 na 7,3 mld. EUR, což je nejvíce za posledních 7 let. Česká republika je spolu s Polskem nadále v centru pozornosti investorů. Sílící kurzy eura a dolaru vůči české koruně jsou atraktivním stimulem pro zahraniční firmy, které zvažují svou expanzi. Nejvyšší míry růstu dosahuje segment průmyslových nemovitostí. Ten byl nejsilněji rostoucím sektorem i v České republice, kde se vloni v porovnání s rokem 2013 zvýšil o 96 % na 1,99 mld. EUR. I to svědčí o důvěře investorů v pozitivní vývoj tuzemské ekonomiky. Odrazem boomu tohoto sektoru je na MIPIMu dnešní speciální workshop s názvem „Průmyslové nemovitosti ve střední Evropě: od nízkonákladové výroby k high-tech průmyslu“. Hlavními řečníky zde jsou zástupci CTP, jedničky na tomto trhu v České republice. Podle Remona Vose, ředitele CTP, je Česká republika ideální pro investory v automobilovém průmyslu, logistice či v oborech s vysokou přidanou hodnotou, jakými jsou informační technologie, výzkum a vývoj. Právě Ostrava a Moravskoslezský kraj jsou díky své strategické poloze, dostatku vzdělaných a kvalifikovaných pracovních sil, potenciálu pro inovace, významným investičním pobídkám i dalším faktorům atraktivní pro umístění investic v těchto oborech. V rámci studie „European Cities and Regions of the Future 2014/2015“, zpracované prestižním časopisem fDi Magazine ze skupiny Financial Times, patří Ostrava do TOP 10 investorsky nejatraktivnějších měst východní Evropy.

MIPIM patří k nejvýznamnějším globálním evropským fórům v oboru. I když oficiální statistika veletrhu ještě není k dispozici, odhad francouzského organizátora činí 21.000 akreditovaných účastníků. Z České republiky přijelo do Cannes více než 40 společností včetně významných nadnárodních investorů a developerů, kteří v tuzemsku úspěšně působí. Pro města a regiony je MIPIM důležitou prezentační příležitostí, kde se mohou pochlubit realizovanými projekty velkého rozsahu, představit své vize a v podmínkách stále většího konkurenčního boje mezi metropolemi a celými regiony také přilákat investory, jichž přijelo do Cannes na 4.500. Veletrhu se tradičně účastní všechny významné evropské metropole. Vedle Ostravy měla na veletrhu svůj stánek také Praha.

Také letos je veletrh MIPIM ukazatelem globálních trendů. Světový realitní trh se mění, protože musí reagovat nejen na globální ekonomické, demografické a regulativní změny, ale i na obrovské změny v technologiích. Protože digitalizace jako jeden z významných rysů současného života ovlivňuje všechny sektory celosvětové ekonomiky, jsou jedním z klíčových témat letošního veletrhu digitální inovace a jejich vliv na trh s nemovitostmi. V centru pozornosti v rámci doprovodného programu na různých konferencích a workshopech jsou tzv. Big Data a Open Data, využití metod crowdfundingu pro financování realitních projektů apod. Na tradičním summitu primátorů a hejtmanů světových měst a regionů se diskutovalo především o strategiích, jak do měst a regionů přilákat atraktivní investice. Evergreenem veletrhu zůstávají témata související s udržitelným rozvojem, snižováním energetické náročnosti či výstavbou nízkoenergetických budov. Své speciální workshopy mají i jednotlivé segmenty realitního trhu: řeč je o bydlení, maloobchodních a kancelářských nemovitostech, hotelích či průmyslových a logistických nemovitostech.

Vyvrcholením veletrhu se jako každoročně dnes večer stane vyhlášení MIPIM Awards, nejlepších staveb světa uplynulého roku. Tyto prestižní ceny budou letos u příležitosti veletrhu předány vítězným projektům v 10 kategoriích: Administrativní centra, Rekonstruované objekty, Rezidenční projekty, Obchodní centra, Hotely a turistické resorty, Průmyslové a logistické nemovitosti, Zelené budovy, Městské projekty regenerace, Projekty budoucnosti a Projekty budoucnosti velkého rozsahu (přesahující 100 000 m2 plochy).

Veletrh MIPIM zítra odpoledne končí. 27. ročník se v Cannes uskuteční od 15. do 18. března 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…