Ostrověcká JE dostane palivo v prosinci, Bělorusko vyjednává snížení úrokových sazeb

12.10.2018 16:57

Během XXIII Běloruského energetického a ekologického fóra rozebírali vrcholní představitelé Běloruska aktuální stav projektu výstavby Ostrověcké jaderné elektrárny s reaktory VVER-1200. Ta se nyní připravuje na přivezení jaderného paliva a spouštění, které začne v příštím roce. Běloruská strana navíc usiluje o snížení úrokových sazeb za ruský úvěr.

Ostrověcká JE dostane palivo v prosinci, Bělorusko vyjednává snížení úrokových sazeb
Foto: red
Popisek: Rosatom

Během fóra řekl 9. října Viktor Brič z běloruské pobočky Atomstrojexportu (součást ruské korporace pro atomovou energii Rosatom): „Výstavba Ostrověcké jaderné elektrárny v současnosti zaznamenává dynamický vývoj. Zavážení jaderného paliva do prvního bloku je naplánováno na prosinec letošního roku. Spuštění elektrárny proběhne v termínu stanoveném kontraktem.“

V současnosti probíhá jednání o snížení úrokové sazby úvěru, který poskytla ruská strana k pokrytí 90 % nákladů na realizaci projektu. Běloruský ministr energetiky Viktor Karankevič řekl během fóra: „Tato jednání probíhají na úrovni ministerstev financí. Nyní běloruské ministerstvo financí připravuje balík doplňkových dokumentů, které budou v blízké době odeslány.“ Dodal, že dalších jednání se chce aktivně účastnit i ministerstvo energetiky.

Ministr energetiky potvrdil, že výstavba Ostrověcké jaderné elektrárny probíhá podle plánu a že zahájení provozu prvního bloku je plánováno na rok 2019. „Generální dodavatel i zákazník pracují přesně podle harmonogramu. Každý den kontrolují průběh prací na pracovních schůzkách. Termíny jsou jasné, byly domluveny a musí být dodržovány,“ řekl ministr.

Náměstek hlavního inženýra Ostrověcké elektrárny Vitalij Mališevskij řekl: „Obecné stavební práce jsou nyní ve své závěrečné fázi. V případě prvního bloku bylo z toho hlavního dokončeno: montáž reaktoru, svařování hlavního cirkulačního potrubí, montáž polárního jeřábu ad. V současnosti probíhá montáž technologických systémů a zkoušky jednotlivých zařízení. Ve strojovně již bylo namontováno turbosoustrojí a kondenzátor a probíhá sestavování potrubí.“

Výstavba Ostrověcké jaderné elektrárny

V letošním roce má podle plánu v prvním bloku proběhnout hydraulická zkouška primárního okruhu, která potvrdí, že je připraven k zavezení jaderného paliva.

„Nyní by se dalo říci, že jaderná elektrárna je ve fázi přípravy ke spouštěcím pracím. Nyní tyto činnosti probíhají na transformátorech, automatizovaném protipožárním systému, vodním hospodářství a dalších systémech,“ doplnil Mališevskij.

Ostrověckou jadernou elektrárnu staví v Bělorusku Rosatom podle projektu VVER-1200, který představuje novou generaci technologie VVER a zároveň nejvýkonnější typ ruských jaderných reaktorů. Mezi jejich hlavní přednosti patří vysoká produktivita, dlouhá životnost a vysoká úroveň bezpečnosti.

Projektu se dodavatelsky účastnily i české firmy, které tak rozšířily své zkušenosti s reaktory generace III+ a jejich vysokými nároky na kvalitu výroby a životnost produkce. Armatury dodaly například Arako, Armatury Group, L D M, Mostro, MPower Engineering a MSA, mezi dodavatele čerpací techniky se zařadila Sigma Group, servopohony dodala ZPA Pečky, část potrubí dodala Lavimont Brno a laboratorní sklo dodaly Kavalierglass, Preciosa Ornela, Vitrum a Sklárny Moravia.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 8 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2016 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…