Otevřená data justice: Nové webové stránky zprůhlední hospodaření a další činnosti MSp

18.03.2015 17:51

Ministerstvo spravedlnosti dnes spustilo webovou stránku data.justice.cz, která bude do budoucna shromažďovat všechna otevřená data z rezortu Ministerstva spravedlnosti.

Otevřená data justice: Nové webové stránky zprůhlední hospodaření a další činnosti MSp
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Prvními zveřejněnými daty jsou faktury ministerského úřadu od roku 2009 a přehledy smluv od roku 2011. Průběžným zveřejňováním otevřených dat chce ministerstvo zprůhlednit hospodaření a další činnosti jak samotného úřadu, tak i všech rezortních složek.

„Je všeobecně známo, že tzv. otevřená data zvyšují transparentnost, efektivitu a kontrolu veřejné správy. V České republice je sice již několik let v účinnosti zákon o svobodném přístupu k informacím, ten však v zásadě počítá s tím, že úřady poskytují informace pouze na žádost. Mým cílem je tento přístup otočit. Chceme zájemcům o dění v justici a nejenom jim nabídnout data v koncentrované podobě, tedy na jednom místě a ve formátu, který umožní jejich další zpracování,“ uvedl k přínosům nové aplikace ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

„Kromě informací o hospodaření, jako jsou faktury či přehledy smluv, by v nejbližší době měla být zveřejňována další důležitá data. Půjde například o personální informace včetně údajů o odměňování, jež ministerstvo dosud poskytovalo na základě individuálních žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím, nebo nejrůznější ekonomické údaje,“ doplnil náměstek ekonomického úseku a vnitřní správy Miroslav Zábranský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…