Outsourcing ERP systémů pomáhá ušetřit náklady na IT zaměstnance

05.11.2013 15:05

Možnost využívat informační programy, které jsou provozované na mimo firemních výkonných serverech je stále oblíbenější. Ukazuje to poptávka po takzvaném outsourcingu. Podnikatele k tomu vede zejména cena ekonomických systémů a náklady na údržbu či provoz. Nezřídka i úspora na pracovních silách. Ušetří totiž i na vlastních zaměstnancích.

Outsourcing ERP systémů pomáhá ušetřit náklady na IT zaměstnance
Foto: SSŠVT
Popisek: Soukromá střední škola výpočetní techniky NEPOUŽÍVAT

Firmy se všemožné snaží ušetřit náklady. Mnohdy to má velký dopad na zaměstnance. Ačkoli některé trpí na nedostatek kvalitních odborníků, jiné je vůbec nevyhledávají z důvodu, že jsou pro společnost zkrátka drazí. Tvrdí se, že poptávka po IT specialistech stagnuje a trend trhu práce se obrací. Na tyto pozice se hlásí desítky zájemců a nástupní platy již nejsou v takových výších jako v minulosti. Nástup nových technologií jako je například cloud, který umožňuje podnikům snížit počty IT zaměstnanců, k tomuto fenoménu přispěl. Proto například při volbě vhodné školy je důležité neopomenutí praxe.  „Snažíme se i v rámci běžné výuky, aby naši studenti byli vedeni co nejvíce k praktickým dovednostem a specializacím, o které je na trhu stále zájem. Patříme mezi školy s nejmodernějším vybavením. Ti, kteří skutečně umí, mají po absolvování školy nadstandardní ohodnocení. To se nezměnilo,“ říká ředitel Martin Vodička ze Soukromé školy výpočetní techniky na pražském Proseku.

V praxi vítězí nízké stavy zaměstnanců

Příkladem šetření ve firmách může být čím dál častější využívání outsourcingu vnitropodnikových informačních systémů. Tím totiž firmy, které o specializované pracovníky z důvodu vysokých mezd nestojí, je nemusejí zaměstnávat a sníží si tak stavy zaměstnanců. Nemusí mít totiž na danou činnost vlastnit profesionály a mohou služby těchto vysoce kvalifikovaných lidí odebírat přesně v rozsahu, v jaké jsou aktuálně potřeba. Odpadá jim rovněž nutnost průběžného vyrovnávání s nedostatkem či přebytkem vlastních lidí. To platí zejména pro malé společnosti, kterým se často nevyplácí zaměstnávat na každou specializovanou činnost jiného zaměstnance. Při srovnání ceny práce vlastních zaměstnanců s náklady na outsourcing, je vždy potřeba do celkové částky na vlastního člověka zahrnout i náklady na vytvoření a udržení jednoho pracovního místa, nebo sumu potřebnou na školení potřebného zaměstnance. 
V běžném firemním životě to znamená, že výrobce vnitropodnikových informačních a ekonomických systémů pronajme firmě vlastní výkonný hardware, respektive jeho výpočetní výkon. Přidělený pracovník ve firmě se prostřednictvím vybrané technologie připojí k datové základně informačního systému, jejímž vlastníkem a správcem je outsourcingová společnost, například výrobce. Nejenže ušetří náklady na pořízení, ale i na proškolování či nutnost mít specializované IT zaměstnance, kteří se budou o drobné závady systému starat. Veškerou zodpovědnost za provoz a všechny úkony spojené s provozem a údržbou jde na vrub outsourcingové společnosti. Podobnou službu má ve svém portfoliu například tuzemský vývojář a výrobce informačního a ekonomického softwaru společnost PREMIER system. Podle slov zástupců firmy to v dnešní hektické a „spořivé“ době vítají zejména podnikatelé a malé začínající společnosti, pro které je nákup, údržba i provoz potřebných účetních programů vzhledem k jejich rozpočtům nákladná záležitostí.

„U vývoje outsourcingových služeb se zajímáme o zkušenosti lidí s každodenním využíváním služeb. Zejména jejich nápady na zlepšení či rozšíření. Outsourcingové služby jsou tak jednou z velmi žádaných aktivit,“ míní Jiří Sonek, obchodní ředitel PREMIER system, a.s.

Výpadky firemního ekonomického a účetního systému mohou některé firmy na čas doslova ochromit. Přitom zajištění neustálé fyzické dostupnost serverů, na kterých systém běží, může být zejména v prostředí malé firmy náročný úkol, na který jsou potřeba odborníci. Profesionální datacentra externích společností jsou vybavené záložními zdroji napájení, dieselovými agregáty, klimatizačními jednotkami a systémem zálohování dat. Dostupnost služeb nijak neohrozí lokální výpadky proudu, způsobené přepětím v síti, například při silných bouřkách.

Outsourcingové služby již v základu poskytují rovněž pohodlný vzdálený přístup do systému díky laptopům, chytrým mobilním telefonům nebo tabletům. V praxi toho využívají zaměstnanci obchodu nebo firemní manažeři na služebních cestách. Před schůzkou s potenciálním klientem mohou ze systému získat aktuální podklady, například čerstvé údaje o stavu skladových zásob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…