PKF – Prague Philharmonia vyrazila na turné do Země vycházejícího slunce

07.02.2015 10:02

Za řízení šéfdirigenta Jakuba Hrůši odehraje orchestr PKF – Prague Philharmonia mezi 3. a 11. únorem pětici koncertů v japonských metropolích Sapporo, Tokio, Kamakura a Ósaka a své turné završí dalším vystoupením v ománském hlavním městě Maskatu.

PKF – Prague Philharmonia vyrazila na turné do Země vycházejícího slunce
Foto: PKF – Prague Philharmonia
Popisek: PKF – Prague Philharmonia

Čelní domácí orchestr se chystá potěšit tamní milovníky vážné hudby svou precizní a technicky vybroušenou hrou v interpretaci děl Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, ryze českým repertoárem, který má zejména v Japonsku obzvláště privilegované postavení. Na jevištích rozlehlých koncertních hal v japonských městech a závěrem v prvotřídním novém sále Královského operního domu v Maskatu představí Smetanovu Mou vlast, Dvořákovu „Novosvětskou“, předehru skladby Karneval, Slovanskou rapsodii či Koncert pro violoncello a orchestr h moll. V interpretaci poslední jmenované skladby se nedávno zasloužil o neopakovatelnou atmosféru abonentního koncertu PKF vynikající violoncellový virtuos Mischa Maisky, jenž vystoupí v Sapporu, Tokiu a Ósace, v Maskatu se pak ve zvukomalebné skladbě představí neméně skvělý Johannes Moser, který ji s PKF v lednu nahrál pro společnost Pentatone. 

V pořadí již sedmou návštěvou japonské destinace navazuje PKF coby ambasador českých hudebních klenotů na tradici japonských zájezdů, jež jsou opakovaně iniciovány především díky oddanosti tamního publika západní klasické hudbě. „Japonské publikum nás vždy přijalo velmi vřele, s uznáním. Je velmi vnímavé, naprosto kultivované a vzdělané. Pokud hovoříme o české hudbě, favoritem je zejména Dvořák, v těsném závěsu je Smetana. Bez této skladatelské dvojice se zde neobejde turné žádného českého orchestru. Je pozoruhodné, jak velmi vřelý vztah mají Japonci k vážné hudbě, a to napříč celým věkovým spektrem japonské společnosti,“ uvádí ředitel PKF – Prague Philharmonia Radim Otépka, který bude orchestr na jeho cestě následovat.

Jakub Hrůša, který je mimo jiné stálým dirigentským hostem Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra a do Japonska pravidelně létá již deset let, se v místním prostředí cítí jako doma, ale přiznává, že stále má co poznávat: „Rozhodně budu chtít objevovat taje a dary japonské kuchyně a také se těšit jinými místy v Japonsku než jen Tokiem. Obyčejně létám totiž výhradně tam. Jsem sice pravidelně zván i k hostování v jiných japonských městech (úspěšně pravidelně do Ósaky, často – zatím jen v plánech – do Sappora), ale většinou to musím kvůli vytíženosti jinde, kvůli svým prioritám odmítat. Těším se tedy, že navštívím i jiná města. Ale pokud mám být upřímný, ze všeho nejvíc se těším na čas s muzikanty z orchestru na pódiu i mimo pódium. Je to naše poslední turné, kdy jsem v pozici šéfdirigenta, a hodlám si je jaksepatří užít.“

V porovnání s japonskou vážnohudební scénou je situace v Ománu o něco čerstvější. „Ze své poslední návštěvy tam s BBC Symphony Orchestra, stejně jako ze zvěstí PKF, když v Ománu byla na přelomu minulého a tohoto roku, je zřejmé, že je to zanícená nová platforma pro uvádění i ambicióznějších projektů, a moc se na návštěvu Maskatu těším,“ vysvětluje Jakub Hrůša. Typickým rysem tamního publika je, že kromě domorodců koncerty navštěvují, dokonce snad ve větší míře, obyvatelé ze západu, kteří v Ománu pracují a žijí. Jedná se tedy o mezinárodní publikum. Oproti tomu v Japonsku je obecenstvo většinou výhradně místní a specifické. „Na japonských posluchačích miluji, že jsou opravdovými nadšenci. Ti, kteří se takříkajíc rozhodnou, že se klasická hudba stane jejich celoživotní vášní, nemohou být vytrvalejší a oddanější. Čekají dlouhé fronty po koncertech na podpisy, sledují průběh představení s partiturami v rukou, poslouchají a hlavně kupují nové cédéčka a podobně. Hudba v Japonsku opravdu žije,“ dodává Hrůša.

Turné se uskuteční za podpory Ministerstva kultury a Hlavního města Prahy. Více informací o programu je k dispozici na www.pkf.cz, příspěvky a postřehy z turné je pak možné sledovat na Facebooku.

PKF – Prague Philharmonia vznikla v roce 1994 z iniciativy světoznámého dirigenta Jiřího Bělohlávka pod původním názvem Pražská komorní filharmonie. Již zanedlouho po svém vzniku se zařadila do okruhu nejrespektovanějších orchestrů České republiky a vybudovala si vynikající renomé v Evropě i ve světě.

PKF – Prague Philharmonia je ceněna pro svůj charakteristický zvuk, za nímž mimo jiné stojí její stěžejní repertoárová oblast, kterou je od počátku hudba vídeňského klasicismu, skladby Josepha Haydna, Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena. Repertoár dále stojí na skladbách éry romantismu a je dotvářen a ornamentován speciální sérií koncertů moderní a soudobé hudby, která je v nabídce českých orchestrů dosud ojedinělá.
V čele ansámblu stojí od počátku sezony 2008-09 šéfdirigent a hudební ředitel Jakub Hrůša, který se už ve svém mladém věku těší vynikajícímu mezinárodnímu renomé. Zakladatel orchestru, jeden z celosvětově vysoce uznávaných českých dirigentů Jiří Bělohlávek, jej řídil do roku 2005, kdy se stal jeho čestným uměleckým ředitelem. Od počátku sezony 2015–16 se postu šéfdirigenta a hudebního ředitele ujme významný francouzský dirigent Emmanuel Villaume.

PKF – Prague Philharmonia je pravidelně zvána na mezinárodní hudební festivaly, vystupuje v předních světových sálech a je pravidelným partnerem světoznámých dirigentů a předních interpretů. Za dobu své činnosti orchestr natočil přes 60 kompaktních disků pro přední domácí i světová hudební vydavatelství a za některé z nich získal prestižní ocenění.

V oblasti vzdělávání se PKF – Prague Philharmonia věnuje mladým talentovaným hudebníkům prostřednictvím vlastního projektu Orchestrální akademie. Navíc jako první orchestr v České republice začala pořádat speciální koncerty pro děti a jejich rodiče, koncerty pro školy v českém i anglickém jazyce. Program pro děti dotváří dětský klub Notička, který se snaží obohatit dětské estetické cítění a rozšířit okruh aktivit dětí ve volném čase.

Sezona 2014–15 znamená pro PKF – Prague Philharmonia důležitý okamžik v její historii. Připomíná si totiž 20. výročí založení, jež náležitě podtrhne mimořádnými událostmi, a to nejen koncertními. Kromě abonentní sezony, již zahájila speciálním projektem „20 let stylově“ a která je bohatá na elitní dirigentská a sólistická jména (Emmanuel Villaume, Mischa Maisky, Isabelle Faust a další), odehrála třeba koncerty v Ománu nebo se chystá na zájezd do Japonska.

PKF – Prague Philharmonia vystupuje s finanční podporou Hlavního města Prahy a Ministerstva kultury ČR.

Více informací na www.pkf.cz a na www.facebook.com/PKFPraguePhilharmonia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…