PMS čeká náročný rok: dokončení zakázky na elektronické náramky či prosazení nové koncepce rozvoje

10.01.2017 11:07

Probační a mediační službu (PMS) čeká náročný rok 2017, kdy organizaci čekají vedle běžné pracovní agendy čtyři zásadní výzvy. PMS chce úspěšně dokončit veřejnou zakázku na elektronický monitorovací systém, prosadit koncepci svého rozvoje do roku 2025, přijmout a začlenit 60 nových zaměstnanců do svých řad a stabilizovat vnitřní systémy a organizaci práce.

PMS čeká náročný rok: dokončení zakázky na elektronické náramky či prosazení nové koncepce rozvoje
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

Pokud vše půjde podle plánu, bude vítěz tendru na elektronický monitorovací systém znám na rozhraní prvního a druhého čtvrtletí letoška. „Pak budeme intenzivně pracovat na zdárném začlenění systému do každodenní případové praxe,“ uvedla ředitelka Andrea Matoušková. Takzvané náramky pomohou hlídat odsouzené s uloženým trestem domácího vězení; uvažuje se však i o jejich využití při nahrazení vazby či posílení ochrany obětí trestné činnosti.

Druhou výzvou je pro PMS letos podle Matouškové obhajoba a prosazení připravené Koncepce rozvoje probace a mediace do roku 2025, s jejíž pomocí chce služba ukotvit své postavení v prostředí české trestní justice. Schválení materiálu by mělo posloužit Probační a mediační službě při efektivnějším naplňování cílů probace a mediace v dalších letech.

„Neméně důležitým úkolem je pro nás úspěšné začlenění zaměstnanců, kteří do naší služby již od počátku ledna nastupují a budou dále nastupovat až do celkového počtu 60. Roční počet všech aktivních spisů se v posledních letech pohybuje kolem 30.000, a zátěž se stále zvyšuje. Noví lidé naší organizaci pomohou v účinném výkonu dohledu nad pachateli a v zajištění rozvoje mediačních činností,“ doplnila Matoušková. Podle ředitelky je klíčové dokončit letos i stabilizaci vnitřních systémů Probační a mediační služby včetně nastavení efektivnější organizace práce.

Novoroční výzvy navazují na náročnou práci probačních úředníků z roku 2016, kteří nově evidovali přibližně 17.300 případů kontrolovaných sankcí a 10.500 případů přípravy podkladů k rozhodnutí soudů a státních zastupitelství a zprostředkování řešení konfliktů mezi pachatelem a obětí. „V roce 2016 také probační úředníci zahájili spolupráci a poskytli pomoc a poradenství celkem více jak 6.700 obětem trestných činů,“ uvedl analytik PMS Michal Karban.

PMS loni navíc vedle své běžné činnosti také například odstartovala tři zásadní čtyřleté projekty Křehká šance II, Na správnou cestu II a Proč zrovna já II v celkové hodnotě 195 milionů Kč, dokončila projektu česko-švýcarské spolupráce Rozvoj probačních a resocializačních programů a v Ostravě odzkoušela pilotní projekt probačního domu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…