PMS loni spolupracovala téměř s 8000 oběťmi trestných činů

22.02.2018 20:43

Pomoc státu obětem stoupá. Probační a mediační služba (PMS) v roce 2017 spolupracovala se 7907 oběťmi trestných činů, což je o 1461 více než v roce 2016.

PMS loni spolupracovala téměř s 8000 oběťmi trestných činů
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

 Mezi klienty se také zvýšil poměr zvlášť zranitelných obětí - seniorů, zdravotně postižených osob a dospívajících. Zatímco v roce 2016 PMS spolupracovala s 513 zvlášť zranitelnými osobami, v minulém roce šlo o 786 klientů.  Probační a mediační služba je státní instituce, které komplexní pomoc obětem trestných činů ukládá zákon.

Když nová čísla vztáhneme ke skutečnosti, že v Česku loni klesla kriminalita o více než sedm procent, uvidíme, že oběti se začínají aktivně zapojovat do trestního řízení a do řešení následků trestného činu. Jsem ráda, že se začínáme blížit vyspělým státům – oběť už není redukována jen na svou původní roli v trestní justici, kde fungovala hlavně jako důkazní prostředek. Práva a potřeby obětí jsou díky našim lidem a kolegům také z neziskových organizací stále více respektována a naplňována,“ komentovala poslední vývoj ředitelka PMS Andrea Matoušková.

Od srpna 2013, kdy vstoupil v účinnost zákon o obětech trestných činů, PMS pomohla celkem 26.467 obětem trestných činů. V 90,5 procentech se loni jednalo o pomoc dospělým, v 5,5 procentech seniorům, ve 4,5 procentech dětem a mladistvým. „Oproti minulým letům došlo k mírnému poklesu podílu obětí v nezletilém věku,“ doplnila Matoušková.

Podle ředitelky PMS má na celkovém nárůstu spolupráce PMS s klienty z řad obětí svůj podíl také projekt Proč zrovna já II, který se letos na jaře dostane do poloviny doby realizace. Projekt, financovaný z evropských fondů, umožnil zřízení 55 poraden pro oběti trestných činů, kde s klienty pracují specialisté na tuto problematiku. „Naši poradci mají velmi náročnou práci, která si žádá odborný a citlivý přístup a velkou empatii a trpělivost. Proto musí být i speciálně vyškoleni. Na oběti nehledí jen optikou způsobené újmy, ale zejména následku. I malá újma může mít podle našich zkušeností velké následky,“ doplnila Matoušková.

Probační a mediační služba nabízí základní pomoc obětem na 74 středicích a dvou detašovaných pracovištích napříč republikou. Díky projektu Proč zrovna já? II fungují specializovaní poradci PMS i v dalších 55 lokalitách. Pomoc obětem je tak dostupná v každém okresním městě ČR a zájemci o služby PMS si mohou adresu a podrobnosti dohledat na webových stránkách ZDE.

Fakta a čísla

PMS na svých střediscích a poradnách pomohla od poloviny roku 2013, kdy se vedou oficiální statistiky, do roku 2017 -> více jak 26 467 obětem trestných činů
V roce 2016 PMS spolupracovala s 6446 obětmi trestných činů, v roce 2017 téměř s 8000 oběťmi (7907)
V téměř v 90,5 % se jedná o pomoc dospělému, v 5,5 procentech seniorovi, ve 4,5 % tvoří oběti děti a mladiství.
S ohledem na rozšířenou definici zvlášť zranitelných obětí o seniory v březnu loňského roku, tak ročně PMS pomůže necelým 800 zvlášť zranitelných obětí
V rámci projektu Proč zrovna já II do poraden loni přišlo 1328 obětí, s nimiž se celkem konalo 3416 konzultací. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…