PRIM ORLÍK ANTHROPOID L.E. – pocta statečnosti československých parašutistů

29.05.2017 15:12

ELTON hodinářská, a.s, člen skupiny CSG, jediný český výrobce hodinek tradiční značky PRIM, připravila výjimečnou limitovanou edici náramkových hodinek PRIM ORLÍK ANTHROPOID. Edice o 75 kusech je určena pro všechny, kteří oceňují a obdivují statečnost i oběť československých parašutistů, stejně jako těch, kteří přispěli ke splnění jejich mise. Nové hodinky samozřejmě zaujmou všechny, pro které je model Orlík nedílnou součástí hodinářské historie, i sběratele a zájemce o originální limitované edice jediných autentických českých hodinek PRIM.

PRIM ORLÍK ANTHROPOID L.E. – pocta statečnosti československých parašutistů
Foto: ELTON hodinářská, a.s.
Popisek: Hodinky PRIM ANTROPHOID

Nový strojek a speciálně kalené pouzdro

Limitovaná edice PRIM ORLÍK ANTHROPOID vychází z původního ikonického modelu Orlík, vytvořeného v novoměstské továrně  na zakázku Československé armády na počátku 60.let. Pro hodinky z limitované edice vytvořil konstrukční tým společnosti ELTON hodinářská nový mechanický strojek, kalibr 103 s mimostřednou vteřinovou ručkou – právě ta byla charakteristická pro originální model. Odkaz na první armádní československé hodinky je patrný i v detailech designu pouzdra, jako je absence datumovky nebo nahrazení číselného indexu na pozici „6“ mimostřednou vteřinovou ručkou.

Pouzdro z nerezové oceli je kalené speciálním tepelně chemickým procesem, který zvýší tvrdost oceli minimálně čtyřikrát a zároveň zlepší antikorozní vlastnosti materiálu. „Pro naše limitované edice je charakteristické, že kromě silného tématu nesou také nová technologická a konstrukční řešení,“ vysvětluje generální ředitel ELTON hodinářská Martin Pabiška a dodává:“Limitované edice z řady ORLÍK spojuje téma prvenství – Tobruk byl prvními primkami z titanu, na podzim loňského roku jsme představili první bronzové Orlíky, Anthropoid je prvním novodobým modelem s mimostředkou. Zároveň jde o vůbec první primky v historii, které jsou kalené technologií SuperExpanite. Vyvinutí nového strojku nám navíc otevírá další možnosti v rozšíření stávající kolekce hodinek.“

Zadní víko hodinek zdobí stylizovaný znak československých parašutistů za II.světové války a samozřejmě také pořadové číslo limitované edice 001 - 075. Na boku pouzdra je frézovaný nápis ANTHROPOID.

Stejně jako ostatní limitované edice, je také tato výjimečná i speciálně navrženým a vyrobeným balením. U ORLÍKU ANTHROPOID má podobu plátěné kapsy dle vojenského vzoru. V dřevěné krabici s unikátním potiskem, vytvořeným pouze pro tuto příležitost je navíc k hodinkám přiložena i armádní dýka Commandos od firmy Mikov, která je signována stejným pořadovým číslem jako zadní víko hodinek. Dýka je inspirována slavnou F-S dýkou, která spatřila světlo světa v roce 1941 a byla využívání britskými výsadkáři. Jeden z autorů F-S dýky, kapitán William Ewart Fairbairn, se jeden den osobně věnoval výcviku Gabčíka s Kubišem před jejich nasazením do operace Anthropoid.

Operace ANTHROPOID – příběh, který inspiruje…

Přestože se názory na operaci ANTHROPOID v průběhu let proměňovaly, shodují se v tom zásadním - šlo o ukázku výjimečné statečnosti, kdy provedení úkolu postavili účastníci nad svou osobní bezpečnost.  Nejen proto patří uskutečnění operace ANTHROPOID mezi několik zásadních okamžiků novodobých dějin, které je potřeba si připomínat. „Limitovaná edice hodinek PRIM ORLÍK ANTHROPOID je určena pro všechny, kteří – stejně jako my - oceňují statečnost i oběť československých parašutistů i všech, kteří přispěli ke splnění jejich mise,“ zdůrazňuje Martin Pabiška.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…