PSNV: Med zdražuje, může za to špatný rok i nebývalé úhyny včelstev

16.12.2014 16:23

Příroda v letošním roce na mnoha místech České republiky včelařům nepřála. Medu získali včelaři málo a nyní řeší další kalamitu. Přemnožil se včelí parazit, kleštík včelí, a společně s dalšími nemocemi stojí za nebývale vysokými úhyny včelstev. Zastaralý systém léčení nefunguje.

PSNV: Med zdražuje, může za to špatný rok i nebývalé úhyny včelstev
Foto: Archiv
Popisek: Včely

Zatímco před rokem jste mohli koupit kilovou sklenici medu od včelaře zhruba za 100 korun, letos se ceny běžně pohybují kolem 130 až 150 korun. A někde ani za tuto cenu med nekoupíte. „V letošním roce museli včelaři na mnoha místech včely v létě krmit, namísto aby vytáčeli med,“ říká Bronislav Gruna, profesionální včelař z Petrovic u Moravského Krumlova. „Medu bylo málo a mnohým již zbývá jen několik sklenic pro vlastní rodinu,“ dodává.

Další pohromu pro včely i včelaře přinesli paraziti a nemoci. Již nyní hlásí včelaři z mnoha oblastí České republiky úhyny v řádech desítek procent. „Včely nehynou na samotné napadení kleštíkem včelím (varroózu), ale většinou na doprovodné a stále nebezpečnější virózy,“ vysvětluje Leopold Matela, včelař a místopředseda Pracovní společnosti nástavkových včelařů. Úhyny přímo souvisí s malou úrodou medu v letošním roce. Nedostatek snůšky způsobil podvýživu a nižší odolnost včelstev. Navíc podmínky pro život včel se v intenzivně obdělávané krajině zhoršují v důsledku používání záludných pesticidů. „Je mnoho vědeckých prací, které poukazují na škodlivost těchto látek na nejmladší včelí stádia, na včelí plod. Dospělé včely často nemají na výběr a krmí své mladší sestry pylem nasbíraným na chemicky ošetřených polích. Rodí se včely s oslabenou imunitou a méně odolné vůči nemocem. Český výzkum včelích nemocí je ve srovnání se zahraničím velmi opožděn. Včelaři v zahraničí mají navíc na výběr z více možností, čím a jak svá včelstva léčit.“ dodává Matela.

Odborné vzdělávání a praktické kurzy tvoří zásadní prvek v boji s parazitem kleštíkem včelím (Varroa destructor). Využívání přírodě blízkých léčiv, promyšlené ošetřování včelstev a chov místně přizpůsobených včelstev je cestou z bludného kruhu úhynů a nadužívání jedovatých chemikálií. Zodpovědnost samotných včelařů je však základem pokroku ve zvládnutí tohoto problému.

Pracovní společnost nástavkových včelařů pořádá nejen specializované kurzy pro včelaře na téma Nemoci včel, ale i odbornou konferenci. Již sedmý ročník se uskuteční 4. ledna 2015 v Brně. „Nic podobného v České republice neexistuje, konference přináší novinky nejen z domova, ale i ze zahraničí. Otevřená debata na akademické půdě opravdu prezentuje to, co se ve světě děje, a zároveň umožňuje sdílet praktické zkušenosti našich včelařů. Podobné informace nelze v současnosti nikde jinde získat“, říká Pavel Holub, jeden z pravidelných účastníků. Podrobně se problematice věnuje i prosincové číslo časopisu Moderní včelař.

Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ sdružuje více než 600 včelařů i zájemců o obor. Funguje od roku 2000. Za dobu svého působení pozitivně ovlivňuje obor včelařství v České republice a řady jejích členů i příznivců se rozrůstají. Propagace jednoduchých a udržitelných metod včelaření je od samého počátku prioritou sdružení. To se projevuje tématy i přístupem lektorů na vzdělávacích akcích pořádaných společností i při vydávání včelařského časopisu Moderní včelař.

VII. setkání uživatelů VMS je jednodenní celostátní konference o zdraví včel. Koná se 4. ledna v prostorách Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně od 10 do 17 hodin. Na akci zveme také zástupce médií. Odborníci z Pracovní společnosti nástavkových včelařů budou připraveni odpovídat na vaše dotazy. V případě zájmu se obraťte na výše uvedené kontaktní osoby.

www.psnv.cz
www.modernivcelar.eu
www.varroamonitoring.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…