PTC: Evropané vyměnili USA za Prahu, za nejmodernější léčbou nádorů míří do ČR

12.06.2014 12:51

Už dva roky se může Česká republika chlubit nejmodernějším zařízením léčby nádorových onemocnění protonovou terapií. Účinná a šetrná léčba nádorů zaznamenala bouřlivý vývoj v posledních deseti letech a je jednou z nejperspektivnějších metod léčby rakoviny 21. století.

PTC: Evropané vyměnili USA za Prahu, za nejmodernější léčbou nádorů míří do ČR
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

Odborníci potvrzují, že v oblasti léčby onkologických onemocnění bude zaujímat stále silnější pozici. O tom svědčí i masivní výstavba center po celém světě. V současnosti jich funguje 41 a každý měsíc či dva se otevírá další nové centrum. To pražské je absolutní světovou špičkou i díky nejmodernější technologii – tužkovému skenování.

Kapacita protonových center zájmu a potřebám pacientů nestačí. Diagnózy se zpřesňují a zkušenosti otevírají nové možnosti v použití protonové terapie. I proto se pražské protonové centrum stalo vyhledávaným místem zahraničních pacientů. Zejména Evropané, kteří za moderní léčbou jezdili do Spojených států, dávají přednost evropskému velkoměstu. Jejich léčbu v Praze podporuje i evropská  směrnice o přeshraniční zdravotní péči, díky níž je jim léčba hrazena jejich zdravotními pojišťovnami. To se bohužel stále nedá říct o občanech České republiky, těm totiž léčbu hradí pouze Vojenská zdravotní pojišťovna ČR. Ostatní pacienti se k protonové terapii dostávají velmi složitě procesem individuálního schvalování, který většinou vinou vnitřních nařízení pojišťoven končí odmítnutím úhrady léčby. A tak zbývá jediná možnost, a to je úhrada z vlastní kapsy řežimem samoplátce.

Dnes má pražské protonové centrum na svém kontě stovky odléčených pacientů z 22 zemí. Úzká je spolupráce se sousedním Slovenskem. Postup tamnějších pojišťoven je vzorový a rozhodně nesrovnatelný s českými. Nejenže léčbu protonovou terapií doporučují pacientům dobře informovaní lékaři už od těch praktických až po specialisty v oboru radiační onkologie, ale hlavně pojišťovna pacienta, pro kterého je čas limitujícím faktorem pro úspěch léčby, schvaluje k léčbě do Prahy během 48 hodin. Podobné zkušenosti jsou i s pacienty z Norska, Belgie, Francie, Polska, UK, atd. Do Prahy nyní míří i pacienti z Ruska, Izraele a Egypta.

Protonová terapie významně šetří náklady vynakládané na  léčbu nežádoucích účinků běžných při standardním ozařování (hospitalizace, nutriční terapie, léčba nevolností). Její přínos pro zdravotnické systémy je markantní zejména v horizontu desítek let. Ušetření zdravých orgánů zase eliminuje potřebu doživotní léčby nežádoucích vedlejších účinků ozařování, což znamená úsporu obrovských finančních prostředků zdravotním pojišťovnám, a díky rychlému zařazení nemocných do normálního života minimální dopad na sociální systémy. A paradoxně právě  protonové centrum, které stále svádí boj s byrokratickým systémem českého státu je tím, kdo nejen šetří peníze zdravotnickému a socialnímu systému, ale ještě další peníze do republiky přivádí.  Ambulantní léčba totiž umožňuje pacientům normální život, a tak do Prahy přijíždějí s celou rodinou a během léčby si užívají bohatého kulturního života jednoho z nejkrásnějších měst na světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…