PTC: Zodpovědnost za zdraví pacientů přenesl rozhodčí soud na stát

01.07.2014 18:02

Dnešního dne bylo Proton Therapy Center Czech s.r.o. doručeno usnesení rozhodčího soudu, kterým rozhodl, že nemá pravomoc k řešení sporů mezi PTCC a VZP ČR ze smlouvy o budoucí smlouvě z 26.4.2006. Fakticky tak přenesl odpovědnost na stát.

PTC: Zodpovědnost za zdraví pacientů přenesl rozhodčí soud na stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proton therapy center

Spor tak tímto rozhodnutím nekončí a situace ohledně úhrad protonové léčby nádorových onemocnění šetrnou a bezpečnou metodou zůstává komplikovaná a léčba pro většinu pacientů nedostupná.

Prioritou protonového centra vždy bylo a nadále zůstává poskytování nejmodernější léčby, která šetří pacientovi zdraví a minimalizuje nežádoucí vedlejší účinky z ozařování. Občan má právo na takové zdravotní služby, které zlepší jeho zdravotní stav nebo zmírní jeho utrpení, jsou pro něj bezpečné, jsou v souladu s poznatky lékařské vědy a existují důkazy o jejich účinnosti. Tato kritéria protonová terapie splňuje. Za současné situace zůstává jedinou otázkou, kdo občanovi toto právo zajistí. Bez ohledu na rozhodnutí rozhodčího soudu a na to, že spor i nadále pokračuje, je na stole stále návrh standardní smlouvy, která umožňuje zpřístupnění protonové léčby všem vhodným pacientům.

Je na straně VZP ČR a nyní i státu, zda chtějí skutečně léčit pacienty tak, jak je běžné v zemích EU, které mají o všech aspektech využívání protonové léčby jasno. Česká realita se vymyká praktické zkušenosti světových protonových center i doporučení mezinárodních odborných společností ve vyspělých státech, což jasně dokazují naposledy zveřejněná čísla odléčených pacientů VZP ČR.

Vzhledem k vysoké poptávce po protonové léčbě z řad českých i zahraničních pacientů, agentur i pojišťoven, spustí PTC v červenci druhou směnu. PTC je zde především pro české pacienty, ale zpřístupnit léčbu jim může pouze stát resp. zdravotní pojišťovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Část firem kvůli daňovým limitům benefity omezila nebo zrušila

13:21 Hospodářská komora: Část firem kvůli daňovým limitům benefity omezila nebo zrušila

Po zavedení nových pravidel pro zdanění zaměstnanecké benefity zachovalo v nezměněné podobě jen 60 p…