PVK: Vyjádření k mikrobiologické závadě pitné vody v oblasti Městské části Praha 6

27.08.2014 18:09

Vážení odběratelé, v úterý 19.srpna 2014 byla naší laboratoří zjištěna mikrobiologická závada pitné vody v části ulice Na Kocínce a v ulici Božkova zasahující 16 odběrných míst v této lokalitě. Tato závada souvisí s havárií vodovodního řadu v ulici Gymnazijní, v rámci které došlo k přerušení dodávky vody v dané lokalitě. V souvislosti s touto havárií se objevila řada informací, které bych rád vysvětlil.

PVK: Vyjádření k mikrobiologické závadě pitné vody v oblasti Městské části Praha 6
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

1) Kdy byla kontaminace vody bakteriemi zjištěna?
Po ukončení opravy havárie vodovodního řadu byly standardně odebrány vzorky pitné vody pro laboratorní rozbory. Tyto analýzy provádíme nad rámec legislativních požadavků z důvodu ochrany zdraví obyvatel hlavního města. První výsledky analýz nevykazovaly žádnou kontaminaci. Vzhledem k rozsahu havárie jsme v síti prováděli další rozbory a teprve výsledky rozborů z 19.8. ukázaly na mikrobiologickou kontaminaci. Tyto rozbory potvrdily kontaminaci ve zmíněných ulicích a zároveň potvrdily mikrobiologickou nezávadnost v dalších oblastech Prahy 6.

2) Jak mohlo ke kontaminaci pitné vody dojít?
Ke kontaminaci pitné vody došlo z vnitřního rozvodu některé z napojených nemovitostí, nikoliv z vlastní opravy havárie. Pokles tlaku v síti způsobil zpětné nasátí vody do vodovodního řadu z důvodu neosazení nebo špatné funkce zpětné klapky na vnitřní instalaci nemovitosti. V této souvislosti máme vážné podezření, které prošetřujeme. V žádném případě nemohlo dojít k nasátí odpadní vody! Jednalo se o vodu například z myčky nádobí nebo málo používané vnitřní instalace.

3) Jaké bakterie vodu kontaminovaly?
Jednalo se o koliformní bakterie, jejichž maximální koncentrace dosáhla v ulici Božkova hodnoty 120 KTJ/100 ml a v ulici Na Kocínce 30 KTJ/100 ml a dále bakterie E.coli jejichž koncentrace dosáhla maximální hodnoty 96 KTJ/100 ml v ulici Božkova a 15 KTJ/100 ml v ulici Na Kocínce.

4) Mohou tyto bakterie způsobit zdravotní komplikace?
Ano mohou u oslabených jedinců při přímém požití. Nemohou způsobit onemocnění při pouhém styku s pokožkou (například při mytí rukou nebo při koupání). Počty kolonií ve vodě, ve které se koupeme v přírodních koupalištích, jsou řádově vyšší. Například ve Vltavě u oblíbených Žlutých lázní jsou koncentrace 4500 KTJ/100 ml v případě Koliformních bakterií a 420 KTJ/100 ml v případě E.coli.

5) Jak PVK postupovaly?
Okamžitě po zjištění mikrobiologické závady byly podniknuty následující kroky: - postižené pásmo bylo izolováno od zbytku sítě, aby se zabránilo dalšímu šíření bakterií - byly zahájeny rozsáhlé proplachy vodovodní sítě - byla zahájena desinfekce řadu, aby se odstranil vzniklý bakteriologický film ve vodovodním řadu - v postižené lokalitě bylo zahájeno zásobování pitnou vodou prostřednictvím mobilních cisteren.

 6) Jak PVK informovaly?
Na postižených nemovitostech byly vyvěšeny informační letáky s upozorněním na mikrobiologickou závadu - majitelům postižených nemovitostí byly okamžitě odeslány dopisy s patřičnými informacemi - zákazníkům registrovaným v našem informačním systému byly rozeslány SMS s upozorněním na vzniklou situaci - informace byla zveřejněna na našich internetových stránkách - vzhledem k rozsahu postižené oblasti nebylo nutno informovat Krizový štáb hlavního města Prahy.

7) Jak budou odškodněni postižení odběratelé?
Za celou dobu trvání omezené použitelnosti vody nebude fakturováno odebrané vodné a stočné. Pokud někomu požití vody způsobilo zdravotní potíže, obraťte se prosím s lékařskou zprávou na naše kontaktní centrum na tel 840 111 112, kde vám naši operátoři pomohou vyřídit žádost o odškodnění.

8) Jaká byla podniknuta nápravná opatření?
Provádíme rozsáhlou inspekci sítě v dané lokalitě s cílem zjistit zdroj kontaminace - jednáme s městskou částí Praha 6 o způsobech informování odběratelů v podobných případech v budoucnu Vážení odběratelé, omlouváme se vám za způsobené komplikace. Takovýmto situacím se bohužel nedá přes veškerou snahu zcela vyhnout, ale díky včasnému zásahu je možné minimalizovat jejich dopad.

Děkujeme vám za pochopení.

Ing. Petr Mrkos
člen představenstva a generální ředitel PVK, a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…