Pacienti IBD vytvořili český rekord ve sběru ruliček

25.05.2014 12:51

24 169 ruliček se v sobotu podařilo shromáždit členům a příznivcům pacientů s idiopatickými střevními záněty.

Pacienti IBD vytvořili český rekord ve sběru ruliček
Foto: red
Popisek: Pacienti IBD vytvořili český rekord ve sběru ruliček

Na pražské Ladronce tímto množstvím vytvořili český rekord. Stalo se tak během happeningu ke Světovému dni idiopatických střevních zánětů, který si v květnu připomínají nemocní ve 36 zemích světa. Vyhlášena byla i NEJ IBD sestra roku 2013 – pacienti poslali nejvíce hlasů Věře Boldišové z Nemocnice Karlovy Vary.

Během happeningu se pacientům a příznivcům občanského sdružení Pacienti IBD podařilo navléci
2,4 km dlouhého hada z ruliček. Akcí upozornilo sdružení na potíže nemocných IBD v Čechách již podruhé. „Mám radost, že přišlo tolik lidí a že se nám daří akcemi sdružení oslovovat nejen pacienty, ale dát o nás vědět i široké veřejnosti. Čím více lidí o nás bude vědět, tím lépe budou pacienti IBD ve společnosti přijímáni a nebudou kvůli zdravotním problémům ztrácet sebevědomí i kontakt s okolím,“ říká předsedkyně sdružení Pacienti IBD Martina Pfeiferová, která sama trpí Crohnovou chorobou od 18 let.

Primář centra pro idiopatické střevní záněty z pražské kliniky ICSARE prof. MUDr. Milan Lukáš zdůraznil, proč je důležité informovat veřejnost o nemocech IBD: „Lidí s diagnózou chronických střevních zánětů neustále přibývá, v České republice průměrně o 1 500 nových pacientů ročně. Jde zejména o mladé lidi mezi 15. a 30. rokem. Osvěta je proto důležitá pro včasné zahájení léčby, kterou se může zabránit nevratnému poškození střev.“

Nejlepší IBD sestra

Během akce byly vyhlášeny výsledky 2. ročníku ankety o nejlepší IBD zdravotní sestřičku. V online hlasování pacientů zvítězila Věra Boldišová z Nemocnice Karlovy Vary. Získala celkem 507 hlasů. Co je podle ní pro dobré IBD sestry nepostradatelné? „Důvěra a spolehlivost, která je základem pro dobrou spolupráci s pacientem.“  Druhé místo získala Jelena Vávrová z Klinického a výzkumného centra pro střevní záněty ISCARE v Praze s 326 hlasy. Na třetím místě zabodovala Anděla Tichá z Nemocnice České Budějovice se 178 hlasy.

WC karty vrátí nemocným sebevědomí

K letošnímu Světovému dni dostali čeští pacienti novou formu podpory v podobě WC karty. Ta jim má umožnit prioritní přístup na veřejné i neveřejné toalety a usnadnit jim tak denní pohyb po městech. Každý den si někteří musí odskočit až dvacetkrát. WC kartu dostane každý pacient s diagnózou IBD, který se prokáže potvrzením od lékaře a o kartičku zažádá na webových stránkách občanského sdružení Pacienti IBD www.crohn.cz. Záštitu nad WC kartami převzala Národní rada osob se zdravotním postižením ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…