Památky žijí aneb co se bude dít na hradech, zámcích a ostatních památkách NPÚ

18.07.2014 11:09

Poslední srpnová sobotní noc už tradičně znamená pro Národní památkový ústav vyvrcholení prázdninové sezony, slavnost plnou komponovaných programů, divadel, hudby, světel a atmosféry.

Památky žijí aneb co se bude dít na hradech, zámcích a ostatních památkách NPÚ
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Hlavním sídlem Hradozámecké noci bude letos SZ Kunštát, centrum letošního Roku pánů z Kunštátu. Program zahájí už ve 14 hodin a než nastane čas příjezdu krále, mohou se pocestní bavit prohlídkou hradu, jejich děti zabaví hry a řemeslné dílny či vojenské ležení, samozřejmě nebude chybět hudba. Král Jiří z Kunštátu a Poděbrad přijede se svou družinou pár chvil před tím, než padne tma a nechá se rozptýlit turnajem, šermíři, kejklíři a fakírem dokud nevypukne půlnoční velká ohňová show a ohňostroj.

Nejen SZ Kunštát však bude o Hradozámecké noci žít. K Hradozámecké noci se připojí také Zahrady pod Pražským hradem, ve středních Čechách SZ Březnice,  SH Karlštejn,  SZ Konopiště,  SH Krakovec, SH Křivoklát,   SZ Mnichovo, Hradiště,  SZ Mníšek pod Brdy,   klášter Sázava,  SH Točník, SZ Žleby, v Jižních Čechách  SZ Červená Lhota, SZ Dačice, SZ Kratochvíle, SH Landštejn, SH Nové Hrady, SH Rožmberk,  klášter Zlatá Koruna, v Plzeňském kraji SHZ Horšovský Týn, klášter Kladruby, SZ Manětín, SH Rabí, SH Švihov, SH Velhartice, v Karlovarském kraji SH a SZ Bečov,  SZ Kynžvart, v Ústeckém kraji SZ Benešov nad Ploučnicí, SZ Duchcov, SH Hazmburk, SZ Jezeří, SZ Krásný Dvůr, SZ Libochovice, SZ Ploskovice, SZ Velké Březno, na Liberecku SZ Frýdlant, SH Grabštejn, SZ Náchod, SZ Hrubý Rohozec, v Královéhradeckém kraji, SZ Opočno, v Pardubickém kraji SH Kunětická hora, SZ Litomyšl, SZ Slatiňany, na Vysočině SZ Náměšť nad Oslavou,  na jižní Moravě SZ Bučovice, Janův hrad, SZ Kunštát, SZ Lysice, SZ Uherčice, v Olomouckém kraji SH Bouzov, SH Šternberk, SZ Velké Losiny, na Zlínsku SZ Vizovice a v Moravskoslezském kraji SZ Hradec nad Moravicí. K Hradozámecké noci a programům oslav na jednotlivých místech pošleme samostatnou tiskovou zprávu a informace budou aktualizovány a doplňovány http://www.hradozameckanoc.cz/.

Než ale konec srpna a Hradozámecká noc nastane, zažijete ještě mnoho zajímavého!

Především moravské památky připomenou šlechtický rod, jemuž se Národní památkový ústav letos věnuje projektem Rok pánů z Kunštátu. SZ Kunštát zve na novou prohlídkovou trasu a expozici V Erbu tří pruhů. Otevřená interaktivní prohlídková trasa vede středověkými sklepními prostorami, renesančním přízemím jižního křídla a hradním parkánem zámku a chce být letos jednou z turisticky nejatraktivnějších a nejvyhledávanějších expozic o středověku. Poznáte zde nejen slavný rod českého krále Jiřího z Kunštátu a Poděbrad, ale seznámíte se s osídlováním „krajiny hradů“ v povodí řek Svratky a Svitavy a se stavbou zdejších panských sídel jako je Kunštát, Pernštejn, Boskovice či Veveří, cestováním ve středověku, vírou a náboženstvím a s nimi spojenými uměleckými díly, ale i válkou a mírem, nemocemi a umíráním a středověkou kuchyní. (http://www.zamek-kunstat.cz/)

SH Bouzov pořádá na počest pana Bočka Kuny z Kunštátu 2. – 3. 8. Bouzovský mumraj aneb markraběte Jošta turnaj. Připraven bude středověký jarmark, rytířská stezka pro děti, divadlo, koncert skupiny Klíč kvartet, šermířská vystoupení na hradním kolbišti atd. (http://www.hrad-bouzov.cz/)

O týden později, 9. 8. můžete podzim středověku zažít na SH Buchlov, který připravil Tajemství středověku aneb rod pánů z Kunštátu na Buchlově s šermířskými, hudebními a tanečními vystoupení a ochutnávkou jídel ze středověké kuchyně. K vidění budou hrané historky ze života pánů z Kunštátu, ukázka bitvy z období třicetileté války a pohádky. (www.hrad-buchlov.cz)

Jinou tvář středověku poznávejte do 7. 9. na výstavě Dlouhá cesta za krásou na SH Pernštejn. Ukazuje to nejlepší z evropského umění „podzimu středověku“ ze sbírek českých, moravských a slezských hradů a zámků, ale i dalších památek. Z více než šedesáti soch, obrazů a příkladů užitého umění mají některé návštěvníci možnost vidět vůbec poprvé. (http://www.hrad-pernstejn.eu/)

Časy (různě dlouho) minulé však můžete na vlastní kůži, nos či jazyk zažít i jinde:

Hned 1. 8. doporučujeme užít si všemi smysly Barokní noc v Klášteře Kladruby, komponovaný večer barokních zábav, chutí a vůní s tanečním představením A. Miltnerové Barokní tělo odhaleno a barokním ohňostrojem na závěr. (http://www.plzen2015.cz/akce/barokni-noc-kladruby)

2. 8. 2014 byste měli ochutnat Františkovy ovocné knedlíky a vyzkoušet vaření piva na Letní slavnosti SZ Konopiště, posledním domově následníka rakousko-uherského trůnu arcivévody Františka Ferdinanda d´Este, případně zažít mušketýrskou Bitvu o zámek Červené Poříčí spojenou s hudebními a tanečními vystoupení i komentovanými prohlídkami zámku.

Další víkend 8. - 10. 8. je doslovat nabit zážitky přinášejícím vůně minulosti.

9. 8., určitě nevynechejte Dožínky hraběte Chotka na SZ Veltrusy, s dílničkami, pečením placek, sečením, mlácením, mletím obilí, divadlem a hudbou a spoustou dobrého piva a jídla.

Ale jestli chcete mířit proti proudu času ještě dál, můžete na SH Bezděz při oslavě 750. výročí založení potkat Přemysla Otakara II., který podepíše zakládací listinu, šermíře a tanečníky. Obdivovat můžete také nedávno objevenou dřevořezbu z křížové cesty.

Opravdu autentickou středověkou akci  - Štíty stříbrného lva - můžete díky příznivcům living history zažít ve Velharticích od 8. - 10. 8. Poznáte stanové ležení zemské hotovosti z  poloviny 14. století, středověkou operaci, turnaje a průvod.

Také souhradí Točník a Žebrák ožije o víkendu 9. – 10. 8.  středověkem –  přijede Okořská garda a historický šerm, kejklíři a žongléři, tanečnice, hudba, mučírna, střelnice, řemesla, taverna a sokolník.

A když ještě nebudete mít dost, na večer se přesuňte na SH Trosky; také zde večerní a noční program vykouzlí atmosféru středověku.

V polovině srpna, 16. 8., přijďte hodovat na SZ Hrádek u Nechanic na Zámecké posvícení. Nemine vás prasátko na rožni, pečené kachny a další dobroty! A duševní krmi zajistí od 19 hodin divadelní představení a noční prohlídky zámku. Hlavně prací však plnili svůj čas naši předkové; jak to asi vypadalo, přijeďte zjistit na SHZ Horšovský Týn na Historické praní prádla aneb Jak to asi nebylo. Prohlídnete si prádelny, vyzkoušíte starý způsob praní s různými druhy valch a prohlédnete formy na tvorbu modrotiskových látek.

22. 8. si můžete na dobově nasvíceném SZ Manětín letos naposledy vychutnat Barokní noc, komponovaný večer barokních zábav s hudbou, madrigalovou komedií L'Amfiparnaso, vůněmi a chutěmi. Zakončí ji barokní ohňostroj Teatrum pyrotechnicum.

A pak už 30. 8. a Hradozámecká noc!

Hrady a zámky však nejsou jen slavnosti, kostýmy, jídlo a pití. O dějinách a našich předcích vypovídají i zdi, střechy, klenby a dveře staveb – jen je třeba umět naslouchat. A i to se dá naučit!

SHZ Bečov, který může ukázat snad všechny historické stavební slohy, 1. –  2. 8. pořádá pro všechny se zájmem o hlubší poznání technologické prohlídky zaměřené na zpracování a používání dřeva ve středověku http://www.npu.cz/netusene-souvislosti/aktuality--akce/news/14377-komentovane-technologicke-prohlidky/ .

Klášter Plasy zase 16. 8. návštěvníkům umožní nahlédnout do svých útrob při Prohlídkách vodního a podzemního vzdušného systému (je nutné rezervovat - od 1. 8. 2014 na telefonu 373 322 174).

Na krásném rokokovém SZ Stekník se každý víkend konají prohlídky s kastelánkou Jak se opravuje památka. Dozvíte se, co je restaurování, jak vypadá restaurátorský průzkum, proč se památky restaurují, kdo a jakými technikami a technologiemi restaurování provádí. 

Ať už jste si k návštěvě vybrali cokoliv, vždy je dobré potěšit se navíc trochou hudby:

  • srpnové víkendy SZ Jezeří – Hudební léto v Jezeří 2014 aneb Příběh lobkovické kapely
  • 1.–3. 8. SZ Valeč – Povaleč – Váš oblíbený hudební festival
  • 1. – 2. 8. SH Rožmberk – Hrady.CZ
  • 8. – 9. 8. SH Veveří – festival Hrady.CZ
  • 9. 8. SZ Duchcov – pěvecká soutěž milostných písní na balustrádovém schodišti Růže od Casanovy
  • 15. 8. SZ Sychrov –  open-air  koncert Blackmore´s Night v zámeckém parku
  • 16. 8. SZ Libochovice – Amadeus – divadelní derniéra na nádvoří, večerní prohlídky a Mozartova hudba
  • 16. 8. SZ Březnice – Třetí letní zámecký bál – Pražský salónní orchestr pod vedením V. Vomáčky
  • 23. 8. SH Trosky – trampský festiválek Trosecký širák
  • 23. 8. SH Krakovec – Písničky z Jeřabiny – hudebně zábavný animační program pro děti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…