Památky žijí podzimem aneb co se bude dít na hradech, zámcích a ostatních památkách NPÚ v říjnu 2014

25.09.2014 12:09

Rok pánů z Kunštátu, celoroční projekt NPÚ, který připomněl významný aristokratický rod spojený s dějinami zemí Koruny české, představil dějiny Kunštátského rodu, sídel, ale i významné fenomény a umění pozdního středověku.

Památky žijí podzimem aneb co se bude dít na hradech, zámcích a ostatních památkách NPÚ v říjnu 2014
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Rok pánů z Kunštátu se chýlí ke konci

Rok pánů z Kunštátu, celoroční projekt NPÚ, který připomněl významný aristokratický rod spojený s dějinami zemí Koruny české, představil dějiny Kunštátského rodu, sídel, ale i významné fenomény a umění pozdního středověku.

26. října na státním zámku Kunštát uzavřou Rok pánů z Kunštátu poslední akcí, kastelánskými prohlídkami, vedenými ve dvou trasách a v obvykle nepřístupných prostorách západního křídla Horního zámku. Kapacita je omezená, doporučujeme rezervaci.

Úplně poslední akcí Kunštátského roku bude výstava v Moravské galerii v Brně Poděbradský mýtus. Jiří z Kunštátu a Poděbrad v umění 19. století.

Říjen, měsíc svatohubertských slavností, lovů a zvěře

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatel hradů a zámku nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, rezonuje v říjnu i na památkách. Doporučujeme:

4. říjen státní hrad Kunětická horaOd parforsních honů k Velké pardubické. Klasické prohlídky hradního paláce budou rozšířeny o tematické vystoupení trubačů a výklad o parforsních honech, přímém předchůdci legendární steeplechase. Parforsní hony pořádané v okolí Kunětické hory od 40. let 19. století bývaly vyhlášenou společenskou událostí, jíž se účastnila i císařská rodina. Zdejší parforsní společnost si později vybudovala dostihovou dráhu v Pardubicích a odstartovala tradici, trvající letos 140 let.

4. a 5. října státní zámek Ratibořice Barvy a tóny podzimu. Podzimní bohatství barev, vůní a tónů doplní fanfáry pozounů a lesních rohů, bohatá vyzdoba interiérů i prohlídka běžně nepřístupných barokní sklepení. A v zámecké hale ochutnávka knížecího zvěřinového guláše a zvěřinové paštiky.

11. října stání zámek Sychrov Knížecí lov aneb jedinečná příležitost pro malé i velké zastřílet si z luků na terče v podobě zvířat v životní velikosti i olympijské a sklopné terče. Program doplní zámečtí trubači, loutkové divadlo a prezentace lukostřeleckých oddílů, výrobců luků, řemeslníci.

10. – 12. října státní zámek Opočno – Mezinárodní setkání sokolníků. Evropsky významná sokolnická akce v Čechách. Dopolední nástupy sokolníků, slavnostní večerní výřady ulovené zvěře za zvuku loveckých fanfár, ukázky lovu.

25. října státní zámek Bučovice – Hubertova jízda. Kvalitní jezdecký program i kostýmované prohlídky zámku a historické scénky.

26. října státní zámek Velké Losiny – Lovy beze zbraně, totiž s dravými ptáky – reálný lov lišky, zajíce nebo bažanta i humorné, poutavé, leč vědecky přesné povídání o dravých ptácích.

Podzimní příroda nám přeje, říjnová úroda je hojná

Zatímco sklizeň a slavnosti vína vrcholí v září, další plodiny dozrávají právě v říjnu – a tradice velí úrodu řádně oslavit. Doporučujeme:

4. říjen státní zámek Sychrov – Slavnost jablka. Mulitgenerační a multižánrová akce pro všechny, kdo mají rádi vše dobré a čerstvé s  ochutnávkami regionálních produktů, kreativními dílničkami, zpěvem, tancem, divadlem.  Den ukončí koncert skupin The Apple, Jelen, LENNY a Mága a Žďorp.

4. říjen Soubor lidových staveb Vysočina, Veselý Kopec – Bramborová sobota. Příležitost k ochutnání tradičních bramborových jídel i poučení o pěstování, použití i uskladnění brambor.

4. říjen státní zámek Hořovice – Cibulový jarmark.

18.–19. říjen soubor lidové architektury Zubrnice – Podzim na vesnici, plný atmosféry a zážitků z vlastního vyzkoušení podzimních zemědělských prací.

Památkové speciality a historické lahůdky

Zajímavé v kteroukoli roční dobu:

do 28. října státní zámek Kozel Výstava Tisky 16. století v západočeských zámeckých knihovnách ukazuje reprezentativní tisky 16. století. Nejstarší, renesanční tisky z  historických knihoven zámků a klášterů i virtuální prohlídka tisků z 16. století.

10. a 11. října státní hrad Švihov – exkluzivní prohlídky fasád. Prohlídky běžně nepřístupných prostor s výkladem o historických stavebních postupech a vyzkoušením míchání malty středověkými postupy. Prohlídky je nutné se na ně rezervovat na www.npu.cz/netusene-souvislosti.

11. října státní hrad Krakovec – šest set let od odchodu Mistra Jana z Krakovce do Kostnice; oslavy s průvodním slovem, bohoslužbou, divadlem a hudbou.

11. a 12. října státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! – speciální prohlídky zámku od sklepů až po půdy, včetně technického zázemí a prostor, které nejsou běžně přístupné veřejnosti. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle: 469 681 112.

25. - 28. října státní zámek Lemberk – Mimořádné zpřístupnění středověké věže.

Některé památky se se sezonou loučí

Přestože řada našich památek má otevřeno po celý rok, a přestože přibývá památek, které příležitostně otvírají své brány alespoň o víkendech či při speciálních příležitostech, některé hrady a zámky se v říjnu s návštěvníky loučí:

18. říjen státní hrad Trosky – Poslední táborový oheň k uzavření sezony.

25. říjen státní zámek Náchod – Večerní prohlídky „Ottavio Piccolomini se loučí s návštěvníky“
Nutná rezervace na tel.: 491 426 201, 608 181 921 nebo na prokopova.lucie@npu.cz.

25. října státní hrad Velhartice – Zamykání hradu. Rozloučení s letošní sezónou tradičním cross-country během o hradní klíč od 13 hodin a kulturním programem. 

25. října státní hrad Nové Hrady – podzimní Novohradské slavnosti s šermířskými vystoupeními, ukázkami výcviku dravců a atrakcemi pro děti.

28. října státní zámek Litomyšl ukončí sezonu nočními prohlídkami.

31. října státní zámek Benešov nad Ploučnicí – Na zámku straší. Zakončení turistické sezony za doprovodu strašidel a pohádkových bytostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…