Památník bratří Mrštíků v Divákách prokoukne. Lidé si prohlédnou sbírky i on-line

10.01.2018 22:20

Vyklizeno a připraveno pro stavbaře, hlásí z Divák pracovníci Regionálního muzea v Mikulově, kteří připravují rekonstrukci místního památníku bratří Mrštíků. Muzeum teď začne hledat firmu, která se úprav objektu zhostí.

Památník bratří Mrštíků v Divákách prokoukne. Lidé si prohlédnou sbírky i on-line
Foto: repro/internet
Popisek: Památník bratří Mrštíků v Divákách

Všechny, kdo chtějí nahlédnout do života významných českých spisovatelů a dramatiků Aloise a Viléma Mrštíkových, tak čeká příjemné překvapení. Na stavební práce naváže modernizace a digitalizace samotné expozice, díky které si budou moci návštěvníci prohlédnout sbírky i virtuálně přes webovou aplikaci. V novém se památník v Divákách představí místním i turistům v sezóně 2019.

„Naším hlavním cílem je zachovat, ochránit a rozvíjet potenciál památníku bratří Mrštíků, přiblížit jej veřejnosti nejen ve statické fyzické podobě, ale i prostřednictvím audiovizuální projekce, edukačních programů, dálkového zpřístupnění expozice a dálkového přístupu ke sbírkovým předmětům,“ popsal smysl velké rekonstrukce a modernizace památníku Petr Kubín, ředitel Regionálního muzea v Mikulově, pod které expozice v Divákách spadá.

Díky plánovaným stavebním zásahům poznají návštěvníci dům takřka v té podobě, jakou měl, když v něm rodina Mrštíkových na přelomu devatenáctého a dvacátého století žila. „Po smrti bratří Mrštíkových prošel dům rukama několika majitelů, kteří v něm provedli různé dostavby a úpravy. Základní charakter současné podoby domu dala nadšenecká přestavba provedená stavební četou JZD Šitbořice po vykoupení stavby v šedesátých letech. Při letošní rekonstrukci budeme v maximální možné míře respektovat původní půdorys stavby a vrátíme tak objektu alespoň přibližně původní proporci,“ vysvětlil Kubín a dodal, že obnovy se dočká například i krásný trámový strop v místnosti známé jako „tatínkova světnice“, který se sám o sobě stane novým exponátem.

Na návštěvníky bude čekat také několik novinek, které jim zpříjemní prohlídku expozice. „Expozice se rozroste i díky rozšíření výstavní plochy. Hosté si tak budou moci prohlédnout větší část sbírky, která přibližuje život a práci autorů Maryši a řady dalších významných děl českého dramatu a literatury. Zrekonstruujeme také toalety pro návštěvníky a druhou část vstupu do památníku ze dvora,“ doplnil Kubín s tím, že nově bude výstavu chránit i požární a zabezpečovací systém s kamerami u vstupu a elektronickými závorami v prostorách s volně umístěnými sbírkovými předměty.

Památník si prohlédne více zájemců i díky internetové prezentaci „Sbírky v příštím roce zdigitalizujeme a zpřístupníme je přes internetové stránky pomocí virtuální prohlídky. Prohlédne si je díky tomu více lidí a ukážeme i ty sbírkové předměty, které z kapacitních důvodů není možné vystavit v jejich fyzické podobě,“ upřesnil Kubín. Celý projekt podle něj vyjde na bezmála sedm milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 121 017

10:04 ČEZ číslo týdne: 121 017

121 017 zákazníků po celé ČR má rychlý internet od ČEZ.