Památník připomene odvahu někdejšího lesního správce Vojtěcha Tesaře z Litvínova

01.05.2015 7:32

Památník bývalého lesního správce Vojtěcha Tesaře v Horním Litvínově - Stavařově na Mostecku v Ústeckém kraji, bude slavnostně odhalen 5. května 2015 v 16 hodin. Zasloužil se o to podnik Lesy České republiky spolu s Českým svazem bojovníků za svobodu a Klubem přátel historie Litvínovska

Památník připomene odvahu někdejšího lesního správce Vojtěcha Tesaře z Litvínova
Foto: Lesy ČR
Popisek: Památník připomene odvahu někdejšího lesního správce.

„Je naší povinností uctít památku váženého kolegy, který v době okupace Československa působil na pozici úředníka Ministerstva zemědělství a lesnictví v odboji. Jeho hlavním úkolem bylo chránit naše lesy, především pak drancování zásob dříví. Účast v odboji mu byla na samém konci války osudná,“ řekl litvínovský lesní správce Pavel Rus.

Dřevěný památník Vojtěcha Tesaře připomíná jeho tragické úmrtí - 8. května 1945 byl zastřelen. Výrobu a osazení památníku financoval 190 tisíci korunami podnik Lesy ČR v rámci „Programu 2020“ zaměřeného na podporu veřejných zájmů.

Státní podnik zároveň v místě opravil více než šestikilometrovou lesní cestu vedoucí od městské části Stavařov přes obec Meziboří až do Šumenského údolí. Ta je už řadu let pojmenována „Tesařova cesta“.  A právě na samém počátku cesty, v Horním Litvínově – Stavařově, bude památník umístěn. Na stezce budou instalovány také dvě tabule s informacemi o tomto významném litvínovském lesníkovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…