Pan Vladimír Opěla, nestor české kinematografie a filmového archivnictví, oslavil významné životní jubileum

18.03.2018 21:49

Ministr kultury Ilja Šmíd v pátek 16. března 2018 společně s náměstkyní Kateřinou Kalistovou navštívil a poblahopřál k osmdesátým narozeninám panu Vladimíru Opělovi.

Pan Vladimír Opěla, nestor české kinematografie a filmového archivnictví, oslavil významné životní jubileum
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Vladimír Opěla vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity J. E. Purkyně v Brně (obor fyzika, chemie) a Filozofickou fakultu (dějiny umění). Po vojně pracoval ve Strakonicích jako učitel fyziky a chemie. Zde založil Filmový klub, kterému dva roky předsedal. Roku 1964 se v Čimelicích konal seminář československých filmových klubů, kde se setkal s tehdejším ředitelem Československého filmového ústavu (ČSFÚ) Dr. Zvoníčkem. Ten mu  nabídl práci ve Filmovém archivu ČSFÚ, kde mělo brzy vzniknout technické oddělení. Během srpnových událostí 1968 jako jeden z mála odmítl nazvat srpnovou okupaci bratrskou pomocí. V roce 1992 byl ministrem kultury jmenován ředitelem Národního filmového archivu (NFA se ve stejném roce transformoval z ČSFÚ).

„Pan Vladimír Opěla, významná osobnost českého i světového filmového archivnictví a emeritní ředitel Národního filmového archivu je  navíc zcela mimořádnou postavou naší kinematografie. Vlastníma rukama stavěl depozitáře na Hradištku, zachránil budoucím generacím trezorové filmy české nové vlny, dokument o Janu Palachovi a o soudním procesu s Miladou Horákovou i další unikátní díla, která jsou stěžejními svědectvími o naší pohnuté a mnohdy nesmírně temné minulosti. Postavil od základu nový archivační systém, opírající se o odborně vedenou katalogizaci a vědecké poznatky v oblasti odplísňování starých filmových materiálů nedestruktivní metodou, kterou objevil a uvedl v život. Byl to právě on, kdo od základu změnil tvář někdejšího filmového archivu. Za to mu patří náš dík, obdiv a ohromné uznání,“ uvádí ministr kultury Ilja Šmíd k oslavencově životnímu jubileu.

V roce 2008 byla panu Opělovi udělena medaile Za zásluhy o české archivnictví. Velmi aktivně spolupracuje s organizací FIAF (Mezinárodní federace filmových archivů) - dříve jako člen katalogizační komise, později jako člen řídícího výboru a viceprezident. Na 35. festivalu němých filmů v italském městě Pordenone v roce 2014 mu byla udělena Cena Jeana Mitryho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…