Pape, Plachetka nebo Kněžíková vzdají v Národním divadle hold karlovarské pěvecké soutěži

03.11.2015 15:23

Národní divadlo bude již tuto neděli 8. listopadu 2015 hostit laureáty minulých ročníků Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Spolu s Orchestrem Národního divadla a dirigentem Liborem Peškem tak oslaví jubilejní 50. ročník této soutěže.

Pape, Plachetka nebo Kněžíková vzdají v Národním divadle hold karlovarské pěvecké soutěži
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Diváci uslyší výrazné osobnosti, pro které soutěž představovala důležitý moment profesní kariéry. Na Slavnostním koncertě vystoupí mj. René Pape, Kateřina Kněžíková, Adam Plachetka, Joo-Anne Bitter, Nicholas Davis, Olga Jelínková či Michaela Kapustová.

Národní divadlo bude již tuto neděli 8. listopadu 2015 hostit laureáty minulých ročníků Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Spolu s Orchestrem Národního divadla a dirigentem Liborem Peškem tak oslaví jubilejní 50. ročník této soutěže. Diváci uslyší výrazné osobnosti, pro které soutěž představovala důležitý moment profesní kariéry. Na Slavnostním koncertě vystoupí mj. René Pape, Kateřina Kněžíková, Adam Plachetka,  Joo-Anne Bitter, Nicholas Davis, Olga Jelínková či Michaela Kapustová.

Národní divadlo je tradičním partnerem karlovarské soutěže. Vedení Opery Národního divadla uděluje každoročně cenu, která pěvci umožňuje účinkovat na jevištích pražských operních domů. Loni to byla německá mezzosopranistka Dorothea Spilger. Koncertně se představila na letošních Mozartových narozeninách a v lednu 2016 ji diváci zažijí jako Tisbe v Rossiniho Popelce v připravované inscenaci Enikő Eszenyi pod taktovkou Jana Kučery.

„Karlovarská pěvecká soutěž nepochybně byla, je a věříme, že i bude, velkým tržištěm talentů. Mnoho z nich má vedle talentu i osobní píli či nutné štěstí a sváže svou uměleckou kariéru velmi brzy, vlastně hned na počátku více či méně trvale s Národním divadlem,“ říká šéfdramaturg Opery Národního divadla a Státní opery Ondřej Hučín, který i letos zasedne v mezinárodní porotě. „Podstatnou část současné mladé generace pěvců Národního divadla, bez níž si naši tvorbu ani nedovedeme představit, tvoří pěvci, kteří svého času triumfovali právě v Karlových Varech: Kateřina Kněžíková, Adam Plachetka, Jiří Brückler, Jiří Hájek či Martin Šrejma,“ dodává Ondřej Hučín.

Mezinárodní karlovarská soutěž již nabídla opernímu světu několik desítek výjimečných pěvců. Tím neznámějším, který na nedělním koncertě vystoupí, je bezesporu rodák z Drážďan René Pape. Americký časopis Opera News o něm píše jako o nejcharismatičtějším basistovy světa. Vedle jeho účinkování na domovské scéně v berlínské Státní opeře ztvárnil za posledních více než 20 let celou plejádu rolí v Metropolitní opeře v New Yorku. Do Prahy přijíždí jen několik dnů po premiéře v mnichovské Bavorské státní opeře, kde se představil jako Mefistofeles ve stejnojmenné opeře Arriga Boita, kterou hudebně nastudoval dirigent Omer Meir Wellber. Árii Mefistofela, ovšem z Gounodova Fausta, a také árii Filipa II. z Verdiho Dona Carlose, zazpívá René Pape v závěru nedělního koncertu.

Mezinárodní kariéru má za sebou rovněž Adam Plachetka, představitel řady rolí Mozartových oper ve Stavovském divadle a stálý host Vídeňské státní opery, jenž debutoval letos v únoru také v Metropolitní opeře jako Masetto v Don Giovannim. Na jevišti Národního divadla se v neděli objeví i ve společnosti své manželky a rovněž laureátky karlovarské soutěže Kateřiny Kněžíkové. Přednesou duet Noriny a Malatesty z opery Don Pasquale. Mezi další domácí laureáty minulých ročníků patří barytonista Roman Janál a z mladé generace rovněž mezzosopranistka Michaela Kapustová nebo sopranistka Olga Jelínková. Ta kromě role Královny noci v Mozartově Kouzelné flétně sklidila ovace také za hlavní roli v nedávné premiéře Stravinského Slavíka v Národním divadle.

Ze zahraničních hostů se představí překvapivě s českým písňovým repertoárem americký barytonista Nicholas Davis. Přednese dvě čísla z Biblických písní Antonína Dvořáka. Německá sopranistka Joo-Anne Bitter si vybrala část ze Straussova písňového cyklu Čtyři poslední písně. Vítěz karlovarské soutěže z roku 2009 korejský tenorista Minseok Kim nabídne divákům Slavnostního koncertu árii z Gounodova Fausta. Koncert odvysílá ve stejný večer Česká televize od 20.20 na programu ČT art.

Národní divadlo bude pokračovat svým koncertním programem již 22. listopadu 2015 ve Stavovském divadle. Orchestr Národního divadla a dirigent Zdeněk Klauda si připomenou 270. výročí smrti jednoho z nejvýraznějších skladatelů své éry, Jana Dismase Zelenky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…