Papírové stravenky jsou již přežitek, budoucnost patří elektronickým platbám

21.03.2017 13:03

Téma podpory zaměstnaneckého stravování se v médiích i ve veřejných diskusích objevuje opakovaně. V minulosti se objevilo několik pokusů jeho daňové zvýhodnění zrušit, vlna negativních reakcí ze stran zaměstnanců i zaměstnavatelů tomu ale vždy zabránila. Otázkou, která je nyní na stole, tedy není, zda zachovat daňovou podporu zaměstnaneckého stravování, ale jaká je nejvhodnější forma. Papírové stravenky jsou, zdá se, v dnešní době, která vše řeší rychlou a spolehlivou elektronickou cestou, již přežitkem.

Papírové stravenky jsou již přežitek, budoucnost patří elektronickým platbám
Foto: Markéta Vančová
Popisek: Stravenky - ilustrační foto

Není pochyb, že příspěvek na stravování patří dlouhodobě mezi zaměstnanci k nejoblíbenějším benefitům. Ve firmách, kde nebylo možné zajistit závodní stravování, byly doposud nejčastější formou, jak přispět na stravování zaměstnanců, klasické papírové stravenky. Dnešní moderní technologie však umožňují i efektivnější způsoby, které jsou pohodlnější jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance a konečně i pro restaurace, do kterých zaměstnanci míří. Právě pro restaurace je přijímání stravenek stále méně výhodné. To potvrzuje i prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

„Stravenky jsou druhou měnou ve státě a vadí nám i to, že poplatky pro provozovatele dosahují až deset procent hodnoty stravenek,“ říká Stárek a dodává, že řešením podle něj není podporu stravování rušit, spíše by se měla změnit její podoba. „Buď do monopolu dosavadních stravenkových firem přibudou další společnosti, které je budou poskytovat za lepších podmínek, nebo stravenku nahradí nějaká finanční částka pro zaměstnance. Pokud zůstane zachována daňová podpora, nic zásadního se pro zaměstnance nezmění,“doplňuje Václav Stárek.

Platební karty mají řadu dalších výhod

Také díky tomu, že restauratéři již nechtějí „živit“ nadnárodní stravenkové firmy, je pro zaměstnance stále těžší najít provozovnu, kde by svou stravenku mohli uplatnit. Problémem je navíc i fixně daná hodnota stravenky, která nutí zaměstnance zvolit jídlo tak, aby útrata pasovala. Řešením jsou nové systémy, založené na elektronické platbě, které jsou výhodnější, přehlednější i pohodlnější pro všechny strany. „Restaurace by neměly platit provizi za příjem stravenek. I tak mají se stravenkami zvýšené nároky na administrativu,“ myslí si Petr Skoč, obchodní ředitel společnosti Satispoll, která proto vyvinula all-in-one platební kartu, kombinující elektronické stravenky i volnočasové benefity.

Platební karty mají oproti papírovým stravenkám celou řadu dalších výhod „S naší kartou, kterou jsme nazvali jednoduše Benefitka, není potřeba budovat žádnou „síť“ partnerských provozoven, kartu lze jednoduše použít všude tam, kde je platební terminál,“ dodává Petr Skoč. Základním argumentem pro papírové stravenky byla doposud možnost kontroly účelovosti. Speciální platební karty ale řeší i tuto problematiku. „Karta je technologicky cílená na konkrétní oblasti, které korespondují se zákonem o dani z příjmů,“ vysvětluje Petr Skoč. Stejně jako papírová stravenka, i platební karta, která ji nahrazuje, funguje pouze v oblastech, které zákon určuje. Pokud by s kartou chtěl někdo zaplatit např. v obchodě s elektrem nebo oděvy, terminál platbu zamítne.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…