Pardubice: Kraj zpřísnil podmínky u zakázek kvůli kvalitě. Přesto dosahuje výrazných úspor

29.11.2013 15:30

Pardubice (29. 11. 2013) – Rada Pardubického kraje vybrala včera na svém jednání vítěze u sedmi zakázek na zateplování objektů a výměny oken u škol a zdravotnických zařízení. Kraj se rozhodl chránit kvalitu svých investic při soutěžích zavedením přísnějších požadavků. „Účastníci soutěže musejí doložit peněžní jistoty, bankovní záruky či garantovat omezení subdodávek. O zakázky je přesto zájem a kraji se daří i výrazně šetřit, avšak ne na úkor kvality,“ říká krajská radní zodpovědná za majetek a investice Ludmila Navrátilová. Celková úspora u těchto sedmi zakázek je oproti zadávací dokumentaci téměř 64,5 milionů korun.

Pardubice: Kraj zpřísnil podmínky u zakázek kvůli kvalitě. Přesto dosahuje výrazných úspor
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Nová opatření mají pomoci zabránit problémům, kdy zhotovitel není schopen plnit své povinnosti plynoucí ze smlouvy o dílo nebo plnit své finanční závazky vůči svým subdodavatelům. Zakázky se pak ve výsledku ještě více prodraží,“ vysvětluje krajská radní zodpovědná za investice a majetek Ludmila Navrátilová.  Podle radní tím kraj chrání své investice, aby nedocházelo ke zvyšování nákladů, vzniku škod na krajském majetku a podobně. „Zcela fatální následky pak mohou nastat u staveb s finanční účastí dotačních programů, kde je zcela nezbytné splnit věcné a časové parametry stavby a její udržitelnost,“ upozorňuje Ludmila Navrátilová.

Kraj už se jednou do takového problému v minulém volebním období dostal při obnově hospodářských budov Zámku Pardubice. V průběhu stavby docházelo ke skluzům v plnění časového harmonogramu stavby. „Zhotovitel tuto skutečnost zdůvodňoval věcnými důvody technického charakteru, organizačními změnami ve firmě a podobně. Ukazovalo se však stále jasněji, že mnohem významnějším důvodem jsou obchodní problémy zhotovitele. Ze strany generálního dodavatele stavby docházelo k významnému zpožďování plateb subdodavatelským firmám za provedené práce. Řada těchto firem tak v důsledku toho omezila či zastavila svoje práce a časový skluz narůstal,“ připomíná peripetie Michal Votřel, vedoucí odboru krajského úřadu pro investice a majetek a dodává: „Jenom díky velkému úsilí a vstřícnosti úřadu a subdodavetele stavební společnosti Pekárek, která stavbu převzala, se tehdy podařilo stavbu dokončit, splnit veškeré podmínky rozhodnutí o účasti státního rozpočtu na financování stavby a odvrátit tak obrovské problémy,“ říká Michal Votřel. Příkladů by se našlo jistě více, vzpomeňme například veřejnou zakázku města Pardubice na Tyršovy sady.

Nejenom cena, ale i kvalita

Právě takovým problémům by měla opatření, která kraj nastavil již ve fázi výběru dodavatele, zabránit. „Snažíme se bránit dumpingovým cenám. Dbáme i na kvalitu zhotovení díla, proto jsme zpřísnili i kvalifikační podmínky. I přes rozhodnutí soudu u silničních staveb o vyřazení obaloven z kvalifikačních kritérií, bude kraj požadovat splnění technických podmínek kvality asfaltové směsi a to zejména důkladnou kontrolou přímo na tavbě,“ říká krajská radní Navrátilová. Při zaslání nabídky musí uchazeč o zakázku kraji složit tzv. peněžní jistotu, která se pohybuje do dvou procent celkové hodnoty díla. „Tato částka kraji propadne, v případě, že se rozhodne zakázku nerealizovat. Chráníme se i prostřednictvím bankovní jistoty ve výši deseti procent smluvní ceny proti nedokončení díla a pěti procenty smluvní ceny po dobu záruční lhůty. Kdyby nám nechtěl dodavatel uznat reklamaci, uhradí to kraji banka,“ objasňuje krajská radní. Dalším opatřením je požadavek na omezení subdodávek. „Ve významných částech veřejné zakázky jsme navíc znemožnili prokazovat kvalifikaci přes subdodavatele, bráníme se tak nekvalifikovaně provedené práci, nebo neuhrazení faktur vítězům soutěže,“ sděluje Michal Votřel.

Opatření vítá i podnikatelský svaz, je třeba jít však dále

Přístup kraje oceňuje Krajská organizace Svazu podnikatelů ve stavebnictví. „Velmi kvitujeme, že se zástupci Pardubického kraje tímto problémem zabývají. Daná opatření s námi diskutovali a jsou určitě ku prospěchu. Vnímáme to jako první krok, změny jsou však potřeba včetně nezbytných legislativních úprav a je třeba jít dále. Dumpingové ceny totiž deformují stavební trh, snižují kvalitu práce, ohrožují bezpečnost práce a mají negativní dopady i na využívání české odborné pracovní síly, včetně přípravy nové generace. Je třeba najít rovnováhu mezi úsporami na straně investora, kvalitním provedením díla a přiměřeným ziskem stavebních dodavatelů,“ doplňuje Jiří Požár, předseda Krajské organizace Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Podle Jiřího Požára by mělo dojít jednoznačně k vyloučení ze soutěží těch, kteří ve snaze za každou cenu získat zakázku předem kalkulují s nekvalitou a poškozují stavebnictví jako celek a ve svém důsledku škodí také investorům.

 

Tabulka: Zakázky na zateplování objektů - Pardubický kraj – program Zelená úsporám

Název veřejné zakázky

Předpokládaná hodnota VZ (Kč bez DPH)

Výsledná cena

VZ

(Kč bez DPH)

Realizace úspor energie - Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky  Svitavy

27.581.621,-

17.833.248,-  

Realizace úspor energie - Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí

16.897.013,-

10.748.806,33

Realizace úspor energie - areál Chrudimské nemocnice, a.s.I

18.168.226,-

11.614.001,-  

Realizace úspor energie - Albertinum Žamberk

21.287.373,-

14.479.307,50

Realizace úspor energie - areál Svitavské nemocnice, a.s.I

15.803.668,-

9.348.991,-  

Realizace úspor energie - Střední průmyslová škola chemická Pardubice

46.953.215,-

25.067.086,15

Realizace úspor energie - Gymnázium Moravská Třebová

16.266.000,-

9.446.604,-  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…