Pardubická firma vyvinula radar pro armádu

22.04.2014 15:21

Pardubická společnost RETIA, a. s., dnes slavnostně předala 25. protiletadlovému raketovému pluku Armády České republiky (AČR) radar krátkého dosahu ReVISOR, v armádě používaný pod názvem průzkumné čidlo RVR. Radar uspěl ve všech parametrech několikaměsíčního důkladného testování armádou. Slavnostního předání se zúčastnila řada významných osobností, včetně hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, náčelníka generálního štábu AČR Petra Pavla a generálního ředitele společnosti RETIA Petra Nováka.

Pardubická firma vyvinula radar pro armádu
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

Zakoupení radaru krátkého dosahu ReVISOR je jedním z největších obchodů, které letos Ministerstvo obrany realizuje. Tento velmi účinný rada navržený, vyvinutý, ale i vyrobený pardubickou firmou. To byl i jeden z hlavních důvodů, proč se zúčastnil hejtman slavnostního předání v jižních Čechách. „Moje cesta na jih Čech je symbolickou podporou a důkazem, že si Pardubický kraj velmi váží takto významných zaměstnavatelů navazujících na více než šedesátiletou tradici vývoje vojenské výroby, zejména radarových a komunikačních systémů. RETIA má navíc na území regionu nejenom výrobní, ale zejména výzkumné pracoviště,“ vysvětlil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Průzkumné čidlo RVR je teprve prvním z řady dodaných radarů, následovat by měly další, jeden kus by měla armáda obdržet ještě v listopadu letošního roku a další dva potom v roce 2015. 

Techniku si prohlédl hejtman Netolický spolu s náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem

Hejtman v diskuzi s ředitelem společnosti RETIA Petrem Novákem

Hejtman se zajímal i o další projekty pardubické Retie. „S ředitelem Petrem Novákem jsme hovořili také o chystaném projektu 3D radaru pro Armádu České republiky a ozbrojené síly Slovenské republiky. Věřím, že pardubická firma může uspět i v dalších armádních zakázkách,“ doplnil Netolický. Hejtman setkání využil rovněž k diskuzi s náčelníkem generálního štábu AČR Petrem Pavlem o aktuálních otázkách působení armády na území Pardubického kraje. 

O firmě

RETIA je technologickou společností se sídlem v Pardubicích, která vyvíjí, vyrábí a modernizuje radary, raketové prostředky, systémy velení a řízení, záznamové systémy, UWB lokalizační zařízení a komunikační systémy. Tyto produkty dodala a dodává AČR, NATO, a dalším vojenským i civilním zákazníkům v ČR i ve více jak 40 zemích světa. Zaměstnává více než 200 lidí, na vývoji se podílí více než stovka z nich. Spolupracuje například s Univerzitou Pardubice, Univerzitou obrany v Brně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…