Pardubická nemocnice: Čistýma ruka se chráníme navzájem

05.05.2017 15:30

Mytí rukou. To je jedna ze základních lidských činností, kterou každý člověk provádí mnohokrát denně po celý život. Ovšem ne vždy správně a důkladně, což může být příčinou přenosu řady infekčních onemocnění. Proto každoročně na tuto problematiku upozorňuje kampaň Světové zdravotnické organizace (WHO) a na 5. května je vyhlášen Den hygieny rukou. Znovu se k němu připojila i Nemocnice Pardubického kraje.

Pardubická nemocnice: Čistýma ruka se chráníme navzájem
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

„Denně se dotýkáme mnoha předmětů. Na řadu z nich sahala opakovaně již řada lidí před námi. Mohou to být třeba držadla nákupních vozíků, madla v autobusech, zábradlí a další. Proto je nesmírně důležitá správná hygiena rukou. Pokud jsou ruce špinavé, mohou se přes ně šířit různé infekce. Statistiky uvádějí, že se tímto způsobem přenáší až osmdesát procent infekčních chorob,“ uvedla manažerka ošetřovatelské péči Nemocnice Pardubického kraje Světlana Jeřábková a dodala: „Měli bychom to mít na paměti a udržovat ruce v čistotě. Chráníme tak nejen sami, ale chráníme se tak i navzájem. Platí to jak o veřejnosti, tak i o nás zdravotnících.“

Nemocnice Pardubického kraje důsledně dbá na správnou hygienu a dezinfekci rukou. A každoročně se snaží o své poznatky a zkušenosti podělit s veřejností. U příležitosti Dne hygieny rukou pořádá instruktáž správného mytí a dezinfekce rukou. V průběhu dopoledne v pátek 5. května se akce uskutečnila ve všech pěti nemocnicích v Pardubicích, Chrudimi, Litomyšli, Ústí nad Orlicí a Svitavách. „Zájem ze strany veřejnosti byl velmi potěšitelný. Během dvouhodinové akce v Pardubické nemocnici se u nás zastavilo několik desítek lidí včetně zdravotníků. A přišli k nám také rodiče s dětmi, což je důležité. Dostali od nás informace, jak si důkladně umýt ruce. Sami si i vyzkoušeli správný postup. Zároveň si mohli odnést informační letáky, které studentky Střední zdravotnické školy Pardubice rozdávaly po celé nemocnici,“ řekla Petra Křížová, sestra pro prevenci a kontrolu infekcí oddělení klinické mikrobiologie Pardubické nemocnice.

Každý, kdo si vyzkoušel umytí a dezinfekci rukou, si pak jejich čistotu mohl ověřit pod ultrafialovou lampou v tzv. black boxu. Řada lidí se pak nestačila divit. Ač byli přesvědčeni o důkladné provedené hygieně, kontrola odhalila nedostatky, a tudíž i potenciální riziko výskytu původců infekce. „Správnou techniku mytí rukou je potřeba mít dobře zažitou, aby očista byla opravdu důkladná,“ poznamenala Petra Křížová. „Těší nás, že veřejnost se o tyto informace zajímala. Stejně jako v Pardubicích si instruktáž vyzkoušelo hodně lidí i v dalších čtyřech našich nemocnicích,“ dodala manažerka ošetřovatelské péče Jeřábková.

Den hygieny rukou si připomněli rovněž na odděleních. O správném mytí rukou a případných důsledcích se hovořilo třeba na oddělení dětské chirurgie Pardubické nemocnice. A malí pacienti následně vytvořili řadu krásných obrázků s touto tématikou.

Do osvětové kampaně se zapojily rovněž i školy. Již tradičně mezi nimi byla Základní škola a mateřská škola Artura Krause v Pardubicích, která s Pardubickou nemocnicí spolupracuje několik let. Žáci prvního stupně si opět připomněli, proč je důležité si mýt ruce a zopakovali si základy hygieny. Totéž dnes měly na programu i děti v Mateřské škole Motýlek v Pardubicích. „Děti byly velmi aktivní. Řada z nich si správnou techniku pamatovala z loňska. To je potěšitelné,“ řekla Petra Křížová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…