Pardubická nemocnice obléká silnější kabáty

02.10.2014 11:15

Devět budov v Pardubické krajské nemocnici v následujících měsících projde rekonstrukcí. Pardubický kraj totiž zahájil druhý a třetí projekt na úspory energie v této nemocnici za více jak 43 milionů korun. Do června příštího roku dostane nová okna i zateplenou fasádu většina starších pavilonů. Provoz jednotlivých oddělení nebude přerušen, pracovat se tu bude postupně.

Pardubická nemocnice obléká silnější kabáty
Foto: Pardubický kraj
Popisek: V rámci rekonstrukce Pardubické krajské nemocnice nechá hejtmanství vyměnit i okna.

„K ekonomice nemocnic patří nejenom zdravotnické náklady, ale také ty provozní. Proto jsme se rozhodli za využití Operačního programu Životní prostředí investovat do zateplení budov ve všech pěti nemocnicích,“ konstatuje 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračuje: „V těchto projektech je účast Pardubického kraje na financování kolem padesáti procent, ale přinese nemocnicím novou kvalitu prostředí a nezanedbatelné úspory do budoucna.“

V současnosti již probíhají stavební práce na budově č. 14, kde sídlí radiodiagnostické oddělení. Poté bude následovat tzv. trojpavilon. Jedná se o budovy č. 5, 6 a 7, v nichž mají svá pracoviště oční oddělení, oddělení klinické hematologie, ušní, nosní, krční oddělení, psychiatrie a dětské oddělení. Následně se stavební práce přesunou na budovy č. 18 a 19 (neurologická klinika a kožní oddělení) a na závěr do pavilonu č. 9 (patologie, soudní lékařství a provozně-technický úsek).

Všechny budovy dostanou nové energeticky úsporné opláštění, novou fasádu a nová okna. Zatepleny budou i střechy, kde bude položena nová střešní krytina. Součástí zateplení pláště bude rovněž výměna vstupních dveří. Vesměs již budou automatické.

Stavební práce nepřeruší chod žádného oddělení, pacienti se ale musí připravit na menší přesuny. „Prosíme všechny pacienty a návštěvníky o shovívavost a respektování informačních cedulí. Stavební činnost si vyžádá určitá provozní omezení na jednotlivých odděleních. Veřejnost o nich budeme průběžně informovat,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Gottvald.

Tento týden bylo předáno také staveniště pro projekt, který zahrnuje budovy laboratorních pracovišť – oddělení klinické biochemie a diagnostiky a oddělení klinické mikrobiologie. „Tam dojde kromě zateplení ještě ke statickému zabezpečení a podchycení základů budovy,“ uvedla Miloslava Chovančáková, vedoucí technicko-investičního oddělení Pardubické krajské nemocnice.

První projekt zateplil v Pardubické krajské nemocnici již v roce 2011 pavilon interního oddělení, geriatrického centra a rehabilitace a dále vstupní objekt s hlavní bránou, v němž mimo jiné sídlí lékárna pro veřejnost a prodejna zdravotnických potřeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…