Pardubická nemocnice se stará o fotbalové naděje z regionální akademie

06.12.2016 11:19

Pardubická nemocnice zajišťuje zdravotní péči o členy Regionální akademie FAČR Pardubického kraje, která sdružuje největší fotbalové talenty z regionu.

Pardubická nemocnice se stará o fotbalové naděje z regionální akademie
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

Zatím se jedná o skupinu fotbalových nadějí. Ale jednou by nejtalentovanější z těchto hráčů mohli oblékat dresy nejen tuzemských klubů, ale třeba po vzoru patrona projektu Karla Poborského zamířit i do renomovaných evropských klubů. Proto potřebují adekvátní podmínky pro svůj růst. Od začátku letošního září je dostávají v Regionální akademii FAČR Pardubického kraje. I ve spolupráci s Pardubickou nemocnicí, která je garantem zdravotní péče v preventivní a úrazové oblasti.

„Kluci v akademiích mají péči a servis v takovém měřítku, na které by žádný český klub snad s výjimkou Sparty a Slavie nebyl schopen finančně dosáhnout. Po celý den se jim někdo věnuje ve škole nebo při tréninku. Mají zajištěny stravovací i psychologické služby a také velice kvalitní zdravotní péči. U nás je to díky Pardubické nemocnice,“ řekl Ladislav Matras, šéftrenér regionální akademie Pardubického kraje.

Fotbalová asociace se při vzniku center pro mladé naděje inspirovala v západní Evropě, kde řadu let úspěšně fungují a vychovaly řadu pozdějších hvězd. Hodně čerpá zejména ze zkušeností vyhlášené mládežnické akademie Ajaxu Amsterdam.

V Česku momentálně působí osm regionálních akademií. Jako poslední vznikla právě v Pardubicích, svou činnost zahájila se startem letošního školního roku. „Usiloval o ni rovněž Hradec Králové, ale díky komplexnosti zázemí a služeb pro mladé hráče jsme ji získali do Pardubic,“ uvedl manažer akademie Daniel Palaščák a dodal: „Zřejmě vznikne už jen jedna, což bude konečný počet.“

V Pardubicích je momentálně soustředěno 47 mladých fotbalistů kategorií do 14 a 15 let. Pocházejí nejen z Pardubického kraje, ale také z Královéhradeckého a Středočeského kraje. „Jsme vlastně východočeská akademie, navíc jsou u nás ještě hráči z okresů Kutná Hora a Kolín,“ uvedl šéftrenér Matras. „Cílem je dát dohromady nejšikovnější hráče v tomto věku z regionu, aby tréninková skupina měla co největší kvalitu a aby se kluci společným úsilím posouvali dál,“ dodal manažer Palaščák. 

Mladíci jsou od pondělí do pátku v Pardubicích, kde mimopardubičtí hráči bydlí v Domově mládeže na Dukle. Do svých mateřských klubů, za něž nadále hrají, se vracejí na víkend. Společně navštěvují Základní školu v Ohrazenicích a absolvují tréninkový proces. Všichni mají upravený stravovací režim pro sportovce řízený výživovým specialistou, pečuje o ně psycholog.

„O kluky se stará celkem jedenáct profesionálů. Poskytujeme jim maximální profesionální podmínky pro tréninkový proces, fotbalový růst a také kvalitní zázemí ve škole,“ uvedl šéftrenér Matras. „Naší výhodou je, že téměř vše je na jednom místě. Škola, tělocvična, areál se sportovišti. Pouze do bazénu dojíždíme,“ uvedl manažer Palaščák.

Nadstandardní je rovněž zdravotní péče. Regionální akademie na plný úvazek zaměstnává fyzioterapeuta, který je hráčům k dispozici 24 hodin. „Navíc ještě každé pondělí je přítomen zastřešující fyzioterapeut, jenž provádí přeměřování dysbalancí, léčbu akutních problémů, měření srdeční frekvence a přeměřování tělesného složení pomocí přístroje in-body,“ uvedl šéftrenér Matras.

Součástí zajištění mladých hráčů po zdravotní stránce je úzká spolupráce s Pardubickou nemocnicí. „Pro regionální akademii garantujeme preventivní a úrazovou část,“ řekl primář neurochirurgického oddělení Tomáš Brož, jenž zastřešuje diagnostiku a léčbu úrazů. „Fotbalistům může naše nemocnice nabídnout kvalitní servis a zázemí. Máme k dispozici kompletní radiodiagnostické metody včetně magnetické rezonance, zkušené lékaře, možnost operačního řešení a v preventivní oblasti i výborně vybavené centrum. O mladé hráče je kvalitně postaráno,“ dodal primář Brož.

Členové akademie pravidelně absolvují prohlídky u svého fyzioterapeuta. V případě zjištěných zdravotních obtíží a nutnosti dalšího vyšetření či léčby jsou odesláni do Pardubické nemocnice, kde jim je zajištěna další zdravotní péče. „Má to jasnou strukturu a od vzniku akademie vše funguje dobře,“ pochvaloval si šéftrenér Matras. „Výhodou je, že vše probíhá v jedné nemocnici. Když hráči přijdou na kontrolu, hned máme v nemocničním systému k dispozici výsledky ze všech předchozích vyšetření a není nutné je získávat od jiných lékařů z jiných pracovišť. To je také velice důležité pro rychlost léčby,“ upozornil primář Brož.

Na vysoké úrovni je rovněž prevence. Zajišťuje ji Centrum zátěžové diagnostiky a sportovní medicíny na kardiologickém oddělení. Všichni hráči po skončení podzimní části sezony na tomto pracovišti absolvují komplexní vyšetření a po dalším půlroce si ho zopakují.

„Fotbalová asociace jasně stanovila, jaké parametry by měla mít preventivní prohlídka hráčů akademie a absolvování těchto prohlídek si u hráčů bedlivě hlídá, což je určitě dobře,“ uvedl Martin Kubrycht, vedoucí lékař Centra zátěžové diagnostiky a sportovní medicíny.

Součástí preventivních vyšetření je také ultrazvuk srdce. „Tito kluci ho nikdy neměli. Ani nevím, že by se třeba v nějakém klubu dělal. Přitom se díky tomuto vyšetření dá odhalit řada patologií,“ řekl šéftrenér Matras. S tímto tvrzením souhlasí i Martin Kubrycht: „I když ultrazvukové vyšetření srdce nepatří mezi běžnou součást preventivní sportovní prohlídky, může být jeho zařazení do této vstupní preventivní sportovní prohlídky zajímavé a přínosné."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…