Pardubický kraj: Cyklobus Železné hory vyjede už o víkendu

18.04.2014 14:00

Pardubice (18. 4. 2014) – Již o Velikonocích vyjede na svou trasu Cyklobus Železné hory. Až do konce září nabízí možnost dopravy nejen cyklistům, ale i turistům a dalším návštěvníkům kraje z Pardubicka a Chrudimska do atraktivní oblasti Železných hor.

Pardubický kraj: Cyklobus Železné hory vyjede už o víkendu
Foto: Pardubický kraj
Popisek: cyklobus

Spoj vyjíždí každou sobotu, neděli a svátek v 8.45 z autobusového nádraží Pardubicích, přičemž do něj lze nastoupit i na Zborovském náměstí. Pokračuje do Chrudimi (9.10) a dále přes Slatiňany (9.20), Nasavrky (9.33), Trhovou Kamenici (9.45) a Horní Bradlo (10.08) na Seč, kam dorazí v 10.25. Po dojezdu přípojného spoje z Pardubic a Heřmanova Městce pak pokračuje až na Hoješín. Vystoupit lze na řadě zajímavých míst. Z Trhové Kamenice je to jen kousek do souboru lidových staveb na Veselý Kopec. Nebo lze navštívit rozhlednu Zubří. Seč je nejen známé letní středisko díky své přehradě, ale nabízí i další zajímavosti, jako třeba zříceninu hradu Oheb. Pro cykloturistiku je vhodná celá oblast.

„Provoz dalších cyklobusů v Pardubickém kraji bude zahájen na přelomu května a června a již nyní můžeme prozradit, že se chystá velká novinka. A sice zavedení přímého cyklobusu z Pardubic do Orlických hor,“ slibuje náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek.

Využitím cyklobusu lze překonat značný výškový rozdíl mezi rovinatou oblastí Pardubicka a Železnými horami a nechat se vyvézt o cca 300 nadmořských metrů výše. „Výlet na kole lze naplánovat tak, že není nutno se vracet do výchozího místa, jak tomu bývá v případě dopravy autem, ale je možné sjet zpět do nástupního místa. Nicméně i pro zpáteční cestu lze samozřejmě cyklobus využít,“ upřesňuje technolog veřejné dopravy krajského úřadu Martin Hájek.

Zpáteční spoj vyjíždí z Hoješína v 17.25, ze Seče v 17.35 a pokračuje přes Horní Bradlo (17.55), Trhovou Kamenici (18.04), Nasavrky (18.14) a Slatiňany (18.27) do Chrudimi (18.34) a Pardubic (18.55).

V autobusu platí tarif IREDO, např. cesta z Pardubic do Horního Bradla vyjde na 44 korun nebo z Chrudimi na Seč 30 korun. Při platbě čipovou kartou dostane cestující slevu 5 %. Poplatek za kolo činí 20 korun. Jízdní řád lze najít na http://portal.idos.cz/Data/pdf/L650555_131215_137861.pdf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…